kan de partner van mijn overleden zus haar kindsdeel erven als mijn moeder overlijdt? kan mijn zus dat vastgelegd hebben in haar testament?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je moeder overlijd dan treed automatisch de kinderen van je overleden zus in de rechten van je overleden zus. Dat hoeft je zus niet vast te leggen. Toegevoegd na 52 seconden: de partner dus niet.

nee, maar wel als die er zijn de kinderen van je overleden zus het kan wel vast gelegd worden, dat de partner gaat erven. maar dat moet je moeder dan doen

Een kindsdeel is een kindsdeel, als de ouder overlijdt hebben de kinderen (niet de schoonkinderen) daar recht op. De enige die het kindsdeel waar jouw overleden zus recht op zou hebben gehad, aan haar partner kan toewijzen, is je moeder - mits ze dat zo bepaald heeft in haar testament. De partner van een overleden kind is dus geen erfgenaam tenzij dat testamentair door de erflater (in dit geval je moeder) is vastgelegd.

Het antwoord is tweemaal neen. ALs de zus niet meer leeft (en geen eigen kinderen heeft) is er geen sprake van een kindsdeel. De overleden zus kan niet beschikken over iets wat (nog) niet tot haar bezit behoort. Toegevoegd na 1 dag: Wat de partner eventueel krijgt o.g.v. het testament van moeder kan geen kindsdeel zijn, omdat een partner niet gerechtigd kan zijn in het kindsdeel. Wel kan de moeder aan de partner/weduwnaar van haar overleden dochter iets nalaten ter grootte van het kindsdeel, maar dat is geen kindsdeel, zoals gevraagd wordt.

Ik snap de meeste antwoorden niet. Niemand die vraagt of de partner en de zus getrouwd waren. Toen mijn ex-schoonmoeder overleed heb ik wel degelijk de helft van de erfenis van mijn ex-man gekregen, omdat we in gemeenschap van goederen getrouwd waren. Mijn ex schoonmoeder had weliswaar een uitzonderingsclausule in een testament laten zetten, maar dat was niet geldig, volgens de notaris, omdat gemeenschap van goederen gewoon voor gaat. Het hangt dus van de situatie af en het is een notaris die daar alles over kan vertellen. De meeste notarissen geven een eerste advies gratis. En anders kan dat via internet. http://notaristarieven.nl/blog/index.php?m=01&y=10&entry=entry100127-123042 Toegevoegd na 20 minuten: PS: In mijn geval had mijn (ex) schoonmoeder wel al haar huis op naam van haar kinderen laten zetten, toen ze nog leefden en toen ik nog getrouwd was met haar zoon. Ik wil alleen maar zeggen: het erfrecht is erg ingewikkeld en hier niet in een paar zinnen uit te leggen.

Vroeger was het zo wanneer men getrouwd was in gemeenschap van goederen en ze hadden verder niets geregeld de partner de helft plus een kinds portie kon erven. En de kinderen kregen direct hun deel. Daarom lieten de partners een bepaling opnemen van langstlevende. Dit om te voorkomen dat de laatste ouder niet met schulden kwam te zitten omdat hij/zij de kinderen moest uitbetalen, die afdeling hoefde dan pas als de laatste ouder overleed. Nu is het bij wet geregeld dat kinderen moeten wachten op hun erfenis tot de laatste partner is gestorven. De laatste partner mag met het vermogen doen wat hij/zij wil, mits geen schenkingen of buitensporige uitgaven. Successie belasting wordt over het gehele vermogen betaald ( incl. kindsportie) door de laatste partner. Geregistreerd partnerschap heeft nu dezelfde rechtswaarde als in gemeenschap van goederen. Toegevoegd na 2 minuten: http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/75831-erfenissen-getrouwd-zijn-partnerschap-of-samenwonen.html Toegevoegd na 16 uur: Over successierechten. http://www.bvcompleet.nl/nieuws/geen_successierechten_%28erfbelasting%29

Je moeder kan een testament maken en de partner van je zus, alleen of met anderen, daarin tot erfgenaam benoemen, bijvoorbeeld voor het deel dat je zus zou hebben gekregen als zij nog zou leven op het moment dat je moeder (ook haar moeder?) overlijdt. De partner van je zus kan geen aanspraak maken op de legitieme portie van je zus. Dat kunnen alleen kinderen en kinderen van overleden kinderen (of die hebben verworpen, maar dat terzijde). Als je zus kinderen heeft, hebben die (samen) de legitieme portie van hun moeder en kunnen zij daarop aanspraak maken. Kindsdeel en legitieme portie worden soms, maar ten onrechte, door elkaar gebruikt. Die legitieme portie zet je in als je onterfd bent of wanneer je ouder bij leven je broer of zus zoveel geschonken heeft dat de nalatenschap niet meer veel voorstelt. Maar je zus kan in haar testament alleen beschikken over het vermogen dat zij had bij haar overlijden, niet over nog niet ontvangen erfenissen. Als je moeder al overleden was toen je zus stierf, wordt het anders. Dan kan het heel goed zijn dat haar partner haar moederlijk erfdeel erfde. Als moeder nog leeft en de partner van je zus niet opneemt in haar testament, krijgt die partner niets. Het hangt af van de volgorde van overlijden. Die kon ik niet helemaal afleiden uit je vraagstelling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100