Tot hoe diep is de tuin van jou?

Als de overheid op mijn erf een weg wil aanleggen, moeten ze de grond opkopen. Maar bij een metrotunnel onder je tuin, tot hoe diep is de tuin van jouw?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat ik er van heb kunnen vinden is niet erg duidelijk. Men spreekt over de losse bovenlaag,de lagen er onder en het grondwater. Zo staat het in het burgelijk wetboek. Maar de afstand in meters heb ik niet kunnendefiniëren.Hoop dat je er wat aan hebt.

Het antwoord staat gewoon in het Burgerlijk Wetboek. In beginsel zijn de 'bovengrond', de aardlagen eronder en ook het grondwater eigendom van de perceeleigenaar. Deze mag zowel de ruimte boven zijn perceel (de lucht) als die daaronder (de bodem) gebruiken. Tenzij de wet anders bepaalt, en daar zit een adder onder het gras. Bijvoorbeeld wanneer je een wolkenkrabber op je perceel wilt bouwen of zand of olie onder je perceel wilt winnen. Wettelijke regels die dan in de weg zitten zijn bijvoorbeeld bestemmingsplannen, milieuregels en regels uit de mijnbouwwet. Die kunnen tot gevolg hebben dat je onder je eigen perceel niet diep de grond in mag gaan. Overigens voorziet de wet ook in het tegenovergestelde: dat ánderen de ruimte onder of boven je perceel gebruiken. Zo is het zinloos bezwaar te maken tegen overkomende vliegtuigen of oliewinning diep onder de eigen grond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100