Mag ik een lening verstrekken zonder vergunningen ?

Ik ben een tijd geleden op het idee gekomen om bij mij op school voor jongeren die op dit moment niet hun telefoonrekening kunnen betalen deze te betalen in een vorm van een lening.
In ruil daarvoor krijg de telefoon als onderpand de desbetreffende persoon heeft dan 4 maanden om het X bedrag + rente terug te betalen anders is na die 4 maanden de telefoon van mij.

Mijn vraag is mag ik dit zomaar beginnen ?

Het gaat voor een kleine doelgroep bij ons op school en er wordt daar ook reclame voor gemaakt.

Zo niet, Welke dingen moet ik dan doen om dit alsnog dan te beginnen.

Alles wordt op papier gezet dus ik moet zeker weten dat ik volledig in mijn recht sta wanneer ik dit begin.

Groet

Nick Kessels

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mijn weten is hier niets illegaals aan. Jij verstrekt een lening waarbij een telefoon als onderpand wordt afgegeven. Wanneer alles netjes op papier staat en in tweevoud wordt ondertekend (dus door jou en de schuldenaar) is het volgens mij rechtsgeldig. Ik kan me voorstellen dat het 'tricky' wordt als je rente gaat berekenen. Maar met een telefoon als onderpand zal dat niet de bedoeling zijn.

Naar de letter van de wet (Wft) mag dit niet. Maak er 3 maanden van want volgens mij dan wel.

www.afm.nl Toegevoegd na 6 minuten: De AFM vindt het vooral belangrijk, dat mensen niet zomaar geld gaan lenen en dan later daardoor in de problemen komen. Ik vermoed dat je niet zomaar aan kinderen geld mag gaan uitlenen, de ouders zouden dan toestemming moeten geven (nog los van de kwestie v/d vergunning). Ik zou de oplossing in een andere richting zoeken (bv. bied kinderen de mogelijkheid om het geld zelf te verdienen), dan omzeil je het vergunningprobleem en leren kinderen - op een leuke manier - om een stukje eigen verantwoordelijkheid te nemen

Neen. En voor deze vorm van leningverstrekking zal je nooit een vergunning krijgen. Wat jij wilt gaan doen is zo iets als een lommerd (pandjeshuis), tot op heden is zover ik weet daar geen vergunning nodig van het AFM, echter doe je zaken met personen die wettelijk nog handelsonbekwaam zijn. Minderjarige mogen volgens de wetgeving nog geen handelingen verrichten betreffende koop, verkoop en ander financiële daden (lening verstrekken of aangaan). Indien jij een lening aan een minderjarige wilt verstrekken zal jij daar toestemming voor moeten hebben van de ouders. Overigens zitten we dan nog met het probleem van de simkaarten met abonnement, deze zijn niet zomaar overdraagbaar, zolang jij die telefoon onder je hebt zal je ook de abonnementskosten moeten vergoeden of het abonnement op ju naam zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100