Ik heb net een boete gekregen voor het rijden door rood licht. Dit heb ik echter niet gedaan! Kan ik hier bezwaar tegen maken en wat zijn mijn kansen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bezwaar maken kan altijd. Ook als je het wel gedaan hebt. Wat je kansen zijn, dat ligt eraan. Hebt je het echt niet gedaan of heb je het niet gezien? Was je in de beurt op het moment dat je geflitst zou zijn, of was je met de auto aan de andere kant van Nederland en kan je dat aantonen. ps. zijn je nummerborden ooit eens gestolen? Toegevoegd na 2 minuten: beurt = buurt Toegevoegd na 16 minuten: hier veel info: http://www.flitsservice.nl/algemeen/index_html/index_juridisch.html?http://juridisch.flitsservice.nl/main.htm en hier iemand die gratis voor je bezwaar maakt: http://www.meerts.nl/verkeersboete-aanvechten-boete-snelheidscontrole.html Toegevoegd na 26 minuten: tipje: Schrijf nu nog zoveel mogelijk op van wat je je kan herinneren. -weersomstandigheden -wat andere weggebruikers deden; zowel degene voor en achter je als uit andere richtingen. -welke verkeerslichten nog meer op groen of rood stonden. -wat er ook maar in je op komt. Dit soort dingen ben je vergeten tegen de tijd dat er een boete op de mat ligt.

Als de boete niet heel hoog is(wat ik niet verwacht) kun je het denk ik beter zo laten. Door bezwaar te maken ben je waarschijnlijk meer geld/tijd kwijt...

Hiervoor is al antwoord gegeven wat je allemaal moet doen zoals foto's opvragen en alles rondom de gebeurtenis opschrijven. Ik zal je vertellen hoe het in de praktijk kan gaan. Allereerst heb je een lange adem nodig, de bereidheid er veel tijd in te steken en eventueel vrij te nemen voor de rechtszaak ? Zo nee betaal het eerste schikkingsvoorstel maar gauw en ga over tot de orde van de dag. Zo ja, je kunt proberen de verbalisant of zijn leidinggevende de situatie uit te leggen liefst in een persoonlijk onderhoud. Kans vrijwil nul dat je hier iets mee opschiet. Dan krijg je een schikkingsvoorstel van de officier van justitie, ik denk tegenwoordig iets van € 180,00 vermeerderd met € 6,00 administratiekosten. Als je dit niet betaalt wordt de boete verhoogd. Dit gebeurt 2 keer, daarna krijg je automatisch een bericht dat je voor de kantonrechter moet verschijnen. Je kunt het beste een bezwaarschrift indienen direct na ontvangst van het 1e schikkingsvoorstel en dan de termijn in de gaten houden (ik dacht 6 weken) wanneer de betaling binnen moet zijn. Heb je nog geen bericht dan gauw betalen anders wordt de boete steeds hoger. Je bezwaarschrift zal naar alle waarschijnlijkheid ook direct worden afgewezen dus blijft de kantonrechter over Dit is een loterij. De officier van justitie zal je kortgezegd behandelen als een wegpiraat en als je een heel goed verhaal hebt kun je het winnen. In het meest waarschijnlijke geval zul je enige vermindering van je boete kunnen krijgen, maar als je niet beschikt over 2 heel goede getuigen dan kun je het vergeten. Want alleen dan zul je winnen, bij twijfel nogmaals zal de rechter de boete verlagen, maar meestal verlies je zo'n zaak.

Mijn zoon kreeg een keer een bekeuring voor het door rood fietsen, maar het was helemaal niet rood. Er waren twee agenten en een van de twee kon dat rode licht niet bevestigen. Mijn zoon is naar het bureau gegaan en kreeg 'het voordeel van de twijfel' en kon zijn boete verscheuren. Hij voelde zich helaas nog steeds onheus behandeld, maar was natuurlijk blij dat hij de boete niet hoefde te betalen. Maw: je kunt dus soms wel van je boete afkomen, al geef ik je weinig kans want inderdaad weegt het woord van de politie meer dan het jouwe.

Als je geflitst bent kun je de foto opvragen

Bezwaar maken kan altijd, je zult alleen moeten bewijzen dat jij niet door het rood gereden bent en vaak is dat niet makkelijk.

wij kregen ook een keer een boete voor door rood rijden terwijl we nooit op die plek geweest waren, toen hebben we bezwaar aangetekend en toen is de boete kwijtgescholden als je bewijs hebt bijvoorbeeld dat je op je werk was dan heb je een grote kans om gelijk te krijgen.

ben je geflitst en heb je het niet gedaan dan moet je bezwaar maken, maar ben je staande gehouden wordt het heel lastig. Ik ben eens staande gehouden, had volgens de agent door rood gereden ( was 2 uur snachts ) maar ik reed echt absoluut door groen! Wel stond het stoplicht voor de paardenovergang ( ja, dat bestaat en die was er meteen naast ) op rood. ik heb nog netjes gevraagd of de agent niet per ongeluk daar naar had gekeken maar zo'n opmerking werd uiteraard niet gewaardeerd.. Bezwaar maken geprobeerd maar heeft niets geholpen, er waren verder geen getuigen ( motoragent reed toevallig achter me ) en echt absoluut dat het groen was , ik was aan het werk dus klaarwakker..voor hem was het denk ik einde van zijn dienst.. zeer frustrerend!

De kans is vrij groot dat je de boete niet hoeft te betalen als je bewijs hebt dat je daar niet op dat tijdstip was. Heb toen ik hetzelfde probleem had mijn baas een verklaring laten tekenen dat ik aan het werk was op dat tijdstip. Of je vraagt de foto op als die er is. Ik heb uiteindelijk de boete niet hoeven betalen. Kost wel een beetje van je vrije tijd maar is wel de moeite waard. Succes!

Je geeft aan dat je WEL door het rode licht gereden bent maar het NIET gezien hebt. Dan is het gewoon een kwestie van "jammer". Gewoon betalen die bekeuring en voortaan goed opletten... Ik wens je nog vele bekeuringsloze kilometers toe... ;-)

Je kan gewoon bezwaar maken zoals op het proces-verbaal staat vermeld. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat de auto voor jou door rood reed en door de snelheid net te hard om geflitst te worden en dus kwamen jullie gratis op de foto. Maar ik zou van de optie bezwaar maken gebruik maken, zeker als jij aan kan tonen dat jij het niet was.

Foto opvragen kan altijd... Wanneer het door een agent is waargenomen wordt het moeilijk. Het is echter niet zo dat het zijn woord tegen de jouwe is; een agent is een beedigd persoon en spreekt namens de wet dus ERG lastig daarvan te winnen. Ik ben zelf ooit eens benaderd voor een enquete omdat ik gebruik had gemaakt van de A2 bij Amsterdam. Ik kwam daar toendertijd echter NOOIT dus ik even gebeld. "Oh meneer, dat gebeurt wel vaker. Het systeem vergist zich wel eens in de kentekennummers". Das lekker! Het zelfde systeem zorgt nl. ook voor trajectcontroles en andere ongein. Nu is het zo dat boetes ook steeds meer geautomatiseerd worden zonder menselijke interventie. Dit laat ruimte voor fouten. Kans dat dit ook zo'n geval is. Gewoon foto opvragen!

@Klaas52 er was bij de rechter geen bewijs van de graafmachine maar degene die dat werk daar uitoefende kan toch bevestigen dat er een graafmachine daar geplaatst was? ze doen echt wat ze willen in hun voordeel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100