Wie is dan strafrechtelijk aansprakelijk?

Ik zou graag een concreet geval geven:

Een rijksambtenaar van het OM Jan verstrekt vertrouwelijke justitiële informatie over een verdachte [die door de recherche nog niet verhoord is en later buiten vervolging gesteld] naar zijn 50-jarige zus Laura [met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en toevalig collega van de verdachte] die ze naar haar manager Peter verstrekt die ze naar zijn directrice van juridische zaken Jacqueline verstrekt die ze naar haar bondgenoten van verschillende beursgenoteerde ondernemingen verstrekt waaronder Odette die ze naar haar HR afdeling van de beurgenoteerde onderneming CHOCOPEANUTS & Co verstrekt.

De niet meer verdachte [ op zoek naar een werk] solliciteert drie keer bij CHOCOPEANUTS & Co. De laatste keer kreeg hij van een kortzichtige & domme HR recruiter de volgende reactie: 'Wegens uw justitiële problemen kunnen wij u niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek'.

Mijn vraag is: wie is aansprakelijk????? Jan en zijn zus: schending van ambtsgeheim en (niet & ambtelijke) corruptie om de zus haar contract verlengd te krijgen.

Maar ik wil weten wat dan de rollen van al die volgende personen zijn die zich die uit misdrijf afkomstige justitiële inlichtingen uitwisselen?

Peter -de manager-, Jacqueline -de directrice van juridische zaken- en van Odette die zich in het bezit van 'giftige' gestolen justitiële inlichtingen is bevonden die ze uiteindelijk heeft verwerkt bij ongeluk ?

Alvorens bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De enigste die hier beticht kan worden van schending van de privacy is de OM medewerker Jan. Deze had nimmer de zaak mogen bespreken met zijn zus daar de zaak nog in onderzoek was. Ook kan deze een berisping tegemoet zien daar hij vertrouwelijke interne informatie heeft gelekt naar derde, was hier een strafrechtelijke vervolging ingesteld geweest had het mogelijk nadelige gevolgen hebben gehad voor het OM. Echter zal je toch een probleem ondervinden doordat je hoogstwaarschijnlijk niet kunt bewijzen dat Jan de informatie heeft gelekt. Alle andere hebben gehandeld uit goed vertrouwen. Wat jij nog kunt proberen is inzage vragen in het dossier bij CHOCOPEANUTS & Co en de informatie omtrent justitiële problemen te laten schrappen, al dan niet met het meenemen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Niemand. Er is geen strafbaar feit gepleegd. Het bedrijf waar de 'verdachte' heeft gesolliciteerd mag als onderdeel van een sollicitatieprocedure om een VOG vragen. Maar het is niet duidelijk of dat in dit geval is gebeurd. Als ik het goed begrijp is er informatie gelekt waardoor iemand naast een baan grijpt. Dat is vervelend maar gebeurt erg vaak - alleen meestal komt de sollicitant er niet achter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100