Kan/mag een zaak die in juni failliet is verklaard nog rekeningen sturen? Zie uitgebreide uitleg.

We hebben via een intermediair gebruik gemaakt van diensten van een bepaald bedrijf (A genoemd). De factuur zou via de intermediair geregeld worden.

We hebben echter meerwerk aangevraagd. De persoon die dit zou behandelen (X genoemd) bleef lange tijd stil, totdat wij een zestal weken geleden eens gingen informeren.
Eerst hoorden we dat A opeens een andere naam gekregen had en dat X niet meer bereikt kon worden. (hoewel die er volgens de persoon die we wel gesproken hebben nog wel werkte).

Tijdens de correspondentie met A is het woordje factuur gevallen, waardoor deze opeens bedacht dat ze nog makkelijk geld aan ons konden verdienen.

Hoewel we uitdrukkelijk hebben gezegd dat als we X niet zouden kunnen spreken we geen gebruik meer wilde maken van hun diensten, kregen we drie dagen later een mail met daarin een brief die A namens ons gestuurd heeft aan een andere partij aangevuld met een rekening voor zijn diensten. De rekening stond nog op de naam van het oude bedrijf, dat dus niet meer bestaat.

De intermediair heeft inmiddels alle banden verbroken met A. Waarom was ons niet duidelijk.

Gisteren gegoogled op A en toen ontdekt dat A dus begin juni failliet is verklaard.

Onze eerste vraag is eigenlijk: Mag een bedrijf dat in juni failliet gegaan is überhaupt nu nog rekeningen sturen ?

(er is trouwens op de Tros Radar website al een topic aan A gewijd)

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat al in de reacties wordt gezegd: Dat een bepaald bedrijf failliet is wil zeggen dat het zijn schulden niet meer kan betalen. Een failliet bedrijf komt onder toezicht van een curator en die gaat proberen wat er over is zo goed mogelijk te verdelen onder de schuldeisers. Als jullie zoals je zegt gebruik gemaakt hebben van de diensten van dat bedrijf waarvoor je nog niet betaald hebt, dan lijkt het me logisch dat de curator je alsnog wil laten betalen om zo de schuldeisers tegemoet te kunnen komen.

Als A Failliet is verklaard, kunnen er nog rekeningen gestuurd worden om openstaande schulden te voldoen. Immers: Ook aan failliet bedrijf moet nog zoveel mogelijk uitstaande rekeningen innen. Als A dus werk heeft uigeveord waar niet voor betaald is, dan moet je die gewoon voldoen aan A. Het is hierbij niet relevant of je via A of via de intermerdiair met A contact hebt gehad; A heeft het werk gedaan, dan moet je A betalen. Een andere situatie wordt het als je A een offerte hebt laten maken, en zij niet -of wellicht als een nieuw bedrijf- geleverd hebben. Dan zou er een nieuwe offerte door B uitgebracht moeten worden, om opnieuw tot prijs stelling te komen, welke jij dan kan aannemen. Een tussensituatie is als A oevrgenomen wordt, en alle bestande klanten en opdrachten en schulden ook. Dan kan het zijn dat een nieuw bedrijf vorderingen op jou overneemt van A.

Deze rekening hoeft in geen geval voldaan te worden, aangezien1: Jullie uitdrukkelijk te kennen hebben gegeven geen zaken meer met hem te willen doen. 2:Je überhaupt geen zaken kunt doen met een niet ( meer) bestaand bedrijf.

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van de diensten van dit bedrijf,ook al is het via een intermediair,dien je gewoonweg de rekening te voldoen. Wanneer je dit niet doet zal de curator bij je op de stoep staan omdat hij degene is die alle openstaande rekeningen moet innen om de schulden van het failliete bedrijf te kunnen voldoen. Ik raad je aan de rekening te voldoen,alleen al om te voorkomen dat je voor extra incassokosten komt te staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100