Het mishandelen c.q. bedreigen van een politieagent in Nederland is strafbaar. Maar, is het 'aanvallen' van een politieagent in Nederland strafbaar?

In de V.S. is namelijk 'Assaulting a police officer' wel strafbaar. Hoe is dat in Nederland geregeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat is gewoon mishandeling.. MAAR!! Een ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn beroep mishandelen is ook strafverzwarend.

Bronnen:
http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/3226-m...

Er geldt inderdaad een strafverzwaring voor het bedreigen en mishandelen van een ambtenaar in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening. Het belemmeren van een agent is strafbaar gesteld in artikel 180 van het wetboek van strafrecht. Dat is bijvoorbeeld wanneer je je met geweld aan je rechtmatige aanhouding tracht te ontrekken, bijvoorbeeld door te schoppen of te slaan.

Het daadwerkelijk aanvallen van een politieagent is net zoals mijn voorganger al schrijft, mishandeling + strafverzwarende omstandigheden. Maar ik wil even ingaan op jouw vragen in de reacties, Een dreigende houding aannemen richting een agent, is strafbaar als bedreiging in artikel 285 wetboek van strafrecht. Volgens de Hoge Raad (HR 30 januari 1899, W 7240; 26 mei 1913, NJ 1913, blz. 1020, W 9510) is er ook een strafbare bedreiging van toepassing puur door daden. (in dit geval de dreigende houding). Of je serieus van plan bent jouw bedreiging ten uitvoer te brengen is niet relevant. Dezelfde Hoge Raad heeft besloten dat doet er niet toe of degene die dreigt werkelijk het voornemen heeft, de bedreiging uit te voeren (HR 27 mei 1907, W 8552). Ook is niet nodig dat het dreigement door de bedreiger werkelijk had kunnen worden uitgevoerd (HR 19 oktober 1936, NJ 1937, 163). Dus ja, het is strafbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100