Kan je iemand aanklagen wegens vrijheidsberoving?

Stel iemand ene agressieve zwerver die om geld vraagt blijft je achtervolgen en houd je tegen kan je dan dreigen met de politie ivm met iets??? Zou toch moeten kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

1. Ja dat kan, maar dan moet diegene je wel ergens tegen je wil vasthouden (kidnappen, gevangenneming) 2. Je zou kunnen klagen dat hij je stalkt, maar hij heeft al niks dus schiet je er in weze niks mee op.

Orde verstoring misschien? Denk dat als een agent ziet dat je lastig gevallen word dat er wel ingegrepen word, of dat een boete word weet ik niet, zal bij zwervers niet meevallen.. Maar ze zullen hem vast gebieden weg te gaan.

Vrijheidsberoving is het niet echt, maar je kan hem wel aanklagen voor overlast. De wet die in 2010 van kracht is geworden biedt burgemeesters de mogelijkheid gebiedsverboden op te leggen aan mensen die ernstige overlast veroorzaken. Zwervers in de Almelose binnenstad horen tot deze groep. De politie moet regelmatig ingrijpen: vooral rond de stadsvijver worden voorbijgangers lastig gevallen. Dus je kan inderdaad dreigen met de politie.

Bronnen:
http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad...

Zowel het overlast veroorzaken als het bedelen om geld op straat is (bijna) overal verboden! Je zal dus inderdaad al met de politie kunnen dreigen. Het is echter nog geen vrijheidsberoving. Overigens is aanklagen een civiel iets. Je kan een andere burger aanklagen om je geld te krijgen. Gaat het om strafrechtelijke zaken dan kan je aangifte doen. Een heel verschil. Een sluit het ander overigens niet uit.

Lijkt me een beetje overdreven. Vrijheidsberoving zowiezo niet, maar of de politie echt iets doet aan lastigvallen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100