Mag je bellen of sms'en tijdens het fietsen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat mag niet. Als je aan het fietsen ben, is dat het enige waar je mee bezig mag zijn. Overigens, zullen agenten niet moeilijk doen als ze je bellend tegenkomt!;)

Het valt niet onder de regels voor handsfree bellen, die gelden alleen voor motorvoertuigen, invalidenwagens en brommers. Maar zodra je iets doet dat het overige verkeer in gevaar brengt of hindert (bijvoorbeeld afgeleid bent of met één hand aan het stuur niet in staat bent uit te wijken indien nodig) dan kun je alsnog een bekeuring krijgen op grond van artikel 5.

Ja, het mag. Er zijn wel een paar regels. Onderstaande tekst komt van de site van de rijksoverheid, dus als je je hier aan houdt zit je altijd goed. Mobiel bellen tijdens fietsen is toegestaan Het is niet verboden om tijdens het fietsen handheld te bellen. Wel zijn artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994) van toepassing. Dat betekent dat u veroordeeld kunt worden als u zich als fietser zo gedraagt dat: gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt; het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd; door uw schuld een verkeersongeval plaatsvindt waardoor iemand overlijdt of zwaar lichamelijk gewond raakt. Elke vorm van afleiding van de verkeerstaak kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Dit geldt ook voor het mobiel bellen op een fiets.

Nee, hiervoor kun je een boete krijgen!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100