Mag je met een masker over straat?

Ik vraag me nog steeds af of ik nou wel of niet met mijn "Scream outfit" overstraat mag,

Natuurlijk kan er geen bezwaar worden gemaakt op mijn kleding maar wellicht wel op mijn masker.

Dus: mag je met een masker over straat lopen?

(reden voor deze vraag is o.a. dat ik een video heb gemaakt / ga maken)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de ogen moeten zichtbaar zijn. boerkas met bedekte ogen mogen ook niet meer. je mag niet volledig onherkenbaar over straat Toegevoegd na 1 minuut: Artikel 2.4.26 Maskers, vermommingen e.d. 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 2.3.1.11 is het zonder vergunning van de burgemeester verboden zich op de weg of openbaar water of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats te vertonen, gemaskerd, vermomd of op enige andere wijze onherkenbaar gemaakt. 2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet van carnavalszondag na 12.00 uur tot de daaropvolgende woensdag te 02.00 uur. 3. Hij, die zich op de in het tweede lid bedoelde dagen gemaskerd of anderszins vermomd, vertoont, is verplicht op eerste vordering van een ambtenaar van politie zich van zijn masker of andere vermomming te ontdoen. Toegevoegd na 13 minuten: EN HAAG - Het ?boerkaverbod? heeft mogelijk ook gevolgen voor carnavalsuitdossingen of dikke sjaals in winterse tijden. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) benadrukte gisteren nogmaals in de Tweede Kamer dat het verbod op gelaatsbedekkende kleding, zoals dat officieel in het regeerakkoord is opgenomen, niet exclusief voor boerka’s gaat gelden. „Ik kom met een regeling gelaatsbedekkende kleding die voor alle Nederlanders geldt”, aldus de CDA-bewindsman. „We moeten nog kijken in hoeverre we omgaan met motorhelmen, carnavalsuitdossingen en balaclava’s tijdens de Elfstedentocht.” De PvdA was verbijsterd dat de minister nog geen duidelijkheid wilde geven. „Omdat u die paar nikabs wilt verbieden, mogen mensen straks geen sjaal meer voor hun gezicht doen”, concludeerde Van Dam. Donner wekte meer wrevel bij zijn eerste begrotingsdebat, omdat hij niet met een uitgebreide visie op integratie kwam. D66-Kamerlid Schouw sprak van een ’valse start’. GroenLinks-Kamerlid Dibi vergeleek de bewindsman met Meneer de Uil: „Oogjes dicht en snaveltjes toe.” Gedoogpartner PVV kwam er eveneens bekaaid vanaf. Donner wuifde de toename van islamisering in de publieke sector van de hand. „Zonder het Arabisch konden we nog niet tot tien tellen en dat veel mensen Chinees eten is ook geen aantasting van onze cultuur”, aldus Donner, die wel aangaf bruggen te willen bouwen ’tussen de zorgen van mensen’. De CDA-bewindsman joeg de Kamer ook tegen zich in het harnas door andermaal te stellen dat de volksvertegenwoordiging best wat kleiner kan. Volgens hem kan de Tweede Kamer wel met honderd leden af. „Er hoeft ook niet zo veel gecontroleerd te worden”, stelde hij.

Ha! Mijn broer heeft ook zo'n Scream masker! Hij heeft er wel eens mensen mee laten schrikken,ook op straat( voor de grap )samen met vrienden.Ze zijn niet opgepakt ofzo ,waarom zou dat niet mogen? Daar is echt geen wet tegen. Ik weet wel dat je bijv. niet met een Hitler masker over straat mag.

Ha, die Tommelom; Het is inderdaad jarenlang formeel verboden geweest om met een bedekt of vermomd gezicht op de openbare weg te verschijnen, maar dat verbod is al een tijd terug opgeheven. Maar soms kunnen er in de plaatselijke verordening door de pliesies nog wel soortgelijke beperkingen worden opgenomen. Het kan dus per plaats verschillen. Waag er een belletje aan met het pliesiebroo.

De antwoorden verbazen met nogal. Het enige juiste antwoord is namelijk: dat ligt aan de algemene plaatselijke verordening van de gemeente waar je met dat masker wilt rondlopen. Hier is geen landelijke wet tegen, maar het staat gemeentes vrij om te verbieden met bedekt gezicht over straat te gaan. Veel gemeentes doen dat ook. Vooral in het zuiden wordt er wel vaak speciaal voor carnaval een ontheffing geregeld, de rest van het jaar is totale gezichtsbedekking niet toegestaan. Dit is overigens een regel van vér voor de ophef over (of zelfs maar verschijning van de eerste) boerka's.

ligt aan de plaatselijke veroordeling. Er is echter een regel wanneer het specifiek zowiezo niet mag, en dat is bij demonstraties. Dan mag het niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100