Mag een woningbouwvereniging huurders afluisteren?

Dit n.a.v. deze vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/cane-corso-lucia-zwaar-verwaarloosd.147733

In de toelichting wordt gesproken over het plaatsen van afluisterapparatuur door een woningbouwvereniging.

Zijn er regels of wetten, waarvan ik dan kennelijk niet op de hoogte ben, die dit toestaan en waardoor dit geen misdrijf is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag nooit, en dat zal je woningbouwvereniging ook nooit doen. Juist een woningbouwvereniging zal precies weten wat wel en niet mag op het gebied van privacy. Alleen justitie mag afluisteren, maar dat gaat bepaald niet zomaar. Er moeten dan zeer gegronde redenen zijn, en de aard van mogelijke verdenkingen ook heel fors. Denk aan zware misdaad, dreigende liquidaties of terrorisme. De AIVD mag ook afluisteren, maar dat gaat ook niet zomaar. De toestemming van o.a. de minister-president is dan vereist.

n.a.v. de reactie van SuzyQ: Dit is heel relevante informatie. Op deze manier is er niks strafbaars aan. Er wordt spul neergezet om het geluidsniveau te meten en dat is geen probleem. Op die manier kan bekeken worden of er teveel geluid wordt gemaakt, wat strafbaar is. Zie de link voor meer info over geluidsoverlast.

een woningbouwvereniging mag dit niet. het betreden van de woning mag ook niet zomaar. (prive terrein) een buitengewoon opsporingsambtenaar mag wel afluisteren. overigens is het ook mogelijk om te gaan posten (hoe lang is iemand afwezig) een districtsdirecteur van de dierenbescherming mag dit wel doen (dit is een buitengewoon opsporingsambtenaar) en kan door de woningbouw vereniging ingeschakeld worden. de politie is de enige die toegang tot de woning mag bieden aan anderen, maar dan moeten er duidelijk aantoonbare redenen zijn waarom dit noodzaken zou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100