mogen echte namen in een boek gezet worden indien ik het anoniem schrijf ?

Ik ben een tijdje bezig aan een biografie over mijn leven.
Daarvan zal er gesproken worden over seksueel mishandelingen, pesterijen en zeldzame ziekte. Normaal was ik die boek aan het schrijven onder mijn eigen naam .
Maar ik botst elke keer tegen een muur aan de namen zijn daarin wel veranderd maar toch moet ik dingen uit laten zoals mijn zus en moeder enz.... kun je moeilijk een andere naam aan geven. Indien ik alles zou schrijven zou ik schending van het privé leven doen, waarvoor ik dus een straf kan krijgen. Nu ben ik het boek terug aan het herschrijven want heb er teveel uit gelaten wat niet goed voelt. Ga nu de boek dus anoniem uitbrengen onder een artiestennaam en de namen in dat boek zullen ook nog eens veranderd zijn of mogen dan de echte namen in dat boek indien het toch anoniem is geschreven ?
Het boek zal herschreven worden door iemand anders die veel beter met letters overweg kan dan ik. Dus haar naam zal ook als auteur in dat boek komen + mijn artiestennaam dan. Mijn vraag is mogen de echte namen in dat boek staan indien die toch anoniem is geschreven ?

Toegevoegd na 2 minuten:
Bedoeling van mijn boek is dus dat er veel tips zullen in bewerkt worden om ander slachtoffers van seksueel mishandeling te helpen + ook pesterijen en dodelijke ziekten. Op het einde van het boek zullen heel wat tips in staan. Daarom wil ik deze biografie schrijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voornamen zijn in de regel inwisselbaar en komen vaak zo veel voor, dat je daaraan eigenlijk niet snel kunt zien om wie het zou moeten gaan. Wat je moet zien te voorkómen is dat de mensen in het boek herkend kunnen worden. Op welke wijze dan ook. Dus sowieso geen echte achternamen gebruiken, en met voornamen vooral oppassen met combinaties van aparte voornamen. Moeder Jolanda en dochter Esther bijvoorbeeld zullen beduidend meer voorkomen dan moeder AnneFieke en dochter Zamira, om maar een paar wilde zijstraten te noemen. Het beste kies je dus voor zo neutraal mogelijke, veel voorkomende namen. Uit bescherming van de personen in kwestie, maar zeker ook uit bescherming voor jezelf. Vaak is het ook verstandig het verhaal in een andere stad/dorp te laten plaatsvinden, eventuele niet-bestaande gezins- of familieleden of huisdieren toe te voegen die verder geen rol hoeven te spelen alles wat je kunt doen om de anonimiteit van die personen te garanderen. Dat hoeft alleen maar NIET, als de personen in kwestie toestemming hebben gegeven voor herkenbare publicatie. Maar zelfs dan is het eigenlijk wel gebruikelijk om het wel te doen.

Zodra voor en achternaam worden gebruikt is het traceerbaar. Dus verboden of je moet toestemming van de genoemde personen hebben. Je artieste naam is geen dekking iedereen komt achter je echte naam.

Als ik het zo ff lees, mag je geen namen noemen, en ergens vermelden dat namen fictief zijn enz er zijn van die regels voor. Als je namen gaat noemen kunnen het zware beschuldigen zijn en zou je er wel eens veel problemen mee kunnen krijgen maakt niet uit wie het schrijft. Anders zou je misschien misstanden. Eerst moeten melden of aangeven. Succes

Dat is niet erg eerlijk. Jij bent niet te traceren en anderen wel. Als je die personen wilt aanklagen moert je dat met open vizier doen en dan nog kan je voor smaad aangeklaagd worden. Doe je het anoniem en ze weten je te achterhalen dan krijg je bij een veroordeling wegens smaad nog een hogere straf. Het is jouw bedoeling om anderen te helpen. Die anderen zijn helemaal niet gebaat bij de echte namen maar bij de situatiebeschrijvingen. Dan is het helemaal niet erg als dat onder gefingeerde namen gebeurt.

Je zult veel moeten aanpassen. Namen van personen, bedoel ik. Anders wordt straks je boek verboden en uit de handel gehaald als een van de genoemde personen daar een rechtszaak voor begint. En dan is je werk voor niets geweest. Wat je wel kunt doen. Goochel met de letters van de echte naam en maak daar een nieuwe naam van. Siem Bakker = Sem Baker of Mesi Braker Toegevoegd na 56 seconden: Succes met je boek trouwens. Heftig Ritchie, jouw leven. Hoop dat het je nu goed gaat!!!

Als de mensen waar je over schrijft zichzelf (of anderen) kunnen achterhalen kan je aangeklaagd worden voor laster. Een artiestennaam is leuk, maar zodra er aangifte gedaan wordt maken ze (je uitgever) je eigen naam bekend. Ik zou andere namen schrijven. Je geeft zelf aan dat je het schrijft om anderen te helpen, dan zijn de originele namen niet van belang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100