Stel: Iemand heeft belastingschuld, en leent auto van ander, kan men beslag leggen?

Ik ken iemand, die heeft belasting problemen. Er is beslag gelegd op zijn auto. Nu wil hij mijn auto lenen. Stel dat er controle is met douane, belasting, politie e.d. Kan de belasting dan beslag gaan leggen op mijn auto?
Ik hoorde iets over vrucht gebruik.
Of was dat vroeger zo??

Weet jij het antwoord?

/2500

Beslag is niet mogelijk want jij bent de eigenaar. Wel ben je aansprakelijk voor eventuele verkeersboetes en voor de motorrijtuigenbelasting. Ik weet niets over de verzekering bij een ongeluk en de aansprakelijkheid. Dat moet je uit de voorwaarden van je verzekering halen.

Het is jou auto dus kan hij niet in beslag worden genomen. Vruchtgebruik heeft hier niets mee te maken dat valt onder het erfrecht.

Ja, de belastingdienst kan, als iemand met belastingschuld in uw auto rijdt, uw auto in beslag nemen. Auto kan, als de schuld vervolgens niet op tijd wordt betaald, per opbod verkocht worden. Het is vervolgens uw taak, om de schade te gaan verhalen op de bruiklener. Dat is over het algemeen een lastige klus. Niet uitlenen dus! Zelfde geldt voor openstaande boetes. Als iemand met openstaande boetes in uw auto rijdt en wordt gecontroleerd, dan kan uw auto buiten gebruik worden gesteld ( max 28 dagen). U krijgt uw auto daarna wel terug, want het gaat hier om een dwangmiddel, maar als de schuldenaar niet betaald, moet u dus wel 28 dagen wachten, voordat u uw auto terugkrijgt. Les in deze is dus, dat u beter nooit uw auto kan uitlenen aan een ander!

Bronnen:
belastingdienst.nl

Neeeee! Echt niet mogelijk!! De auto staat op jouw naam, dus jouw eigendom. Belastingschuld mbt wegenbelasting, wordt het kenteken gescreend. Niks aan de hand. Vruchtgebruik is in nl. Voornamelijk gebruik van een onroerende zaak. Jij geeft je auto in gebruik, maar de auto blijft gewoon jouw eigendom. 100 %!

Wees zeer terughoudend met het uitlenen van jouw auto aan die persoon want de mogelijkheid je auto kwijt te raken is uiterst groot. Als er beslag gelegd wordt op zijn goederen en jouw auto bevindt zich op bodem van die belastingplichtige..dan is jouw auto vatbaar voor beslag, zoals dat heet. 'Op bodem van de belastingplichtige' is het criterium hier en dat begrip wordt heel ruim geïnterpreteerd. Ook als de auto zich vòòr de woning van die persoon bevindt geldt dat als bodem van die belastingplichtige. Je kunt daar niets anders aan doen dan te zijner tijd een bod op je eigen auto uit te brengen. Ik ben jarenlang bij de rijksbelastingdienst werkzaam geweest en spreek derhalve uit ervaring. Groet, Ton

et uitlenen, want bij een politiecontrole wordt de auto in beslag genomen en heb je een groot probleem met het terug krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100