je raakt iemand per ongeluk op een fatale manier, wordt je dan volgens de wet als moordenaar veroordeeld?

je bent in een discotheek.
je hebt wat gedronken en bent wat losser.
je loopt per ongeluk tegen iemand aan en die persoon begint vervolgens ruzie te zoeken.
wat duw en trek werk en dan begint die persoon waar je tegen aanliep te slaan.
jij slaat terug maar raakt het op precies verkeerde plek, die persoon valt neer en de ruzie is over.
de volgende dag is die persoon overleden, door die klap die jij gaf.
het was zelfverdediging, maar wat gebeurt er nu met je, welke straf kun je verwachten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan je niet zo zeggen, het ligt er aan hoe de situatie zich precies heeft voorgedaan. Moord zal het sowieso niet worden aangezien het niet met voorbedachte rade is. het kan doodslag worden of dood door schuld.

Het is de rechter die de straf bepaalt. Het hoogste wat je kunt krijgen is 15 jaren (zie: art. 287 Wetboek van Strafrecht) omdat dit onder doodslag valt. Als je schuldig wordt bevonden, dan is de kans groot dat je 3 tot 8 jaar krijgt. Je advocaat zal natuurlijk zeggen dat het zelfverdediging was, en indien de rechter dit gelooft, wordt je vrijgesproken. Dan moet het wel zo zijn geweest dat je geen andere keus had dan een harde klap geven. Het is in dit geval geen moord, omdat de tijdsduur tussen ontstaan van ruzie en fatale klap zo klein is, dat het niet aan te nemen valt dat je enige tijd had om te kunnen beslissen of je wel of geen klap uit zou delen (of iets dergelijks waardoor de kans kon ontstaan dat iemand ten gevolge van het hierdoor ontstane letsel zou kunnen komen te overlijden). Het stukje 'met voorbedachte rade' valt daarom niet te bewijzen, hetgeen nodig is voor moord.

je zou kunnen spreken van een noodweersituatie en daar is dit jaar veel in veranderd in de nieuwe situatie zou je in een bijzondere positie gesteld worden...je bent verdachte maar wordt hiervoor niet aangehouden

Noodweer en noodweer-exces gaan beide slechts op indien er sprake is van een direct gevaar. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin iemand met een mes op je af komt stormen terwijl jij op de grond ligt, en je het mes uit zijn hand schopt, waarbij hij gewond raakt. Deze noodweergedraging is dan proportioneel (buiten-proportioneel zou bijvoorbeeld zijn als je hem met je stalen schoen tegen zijn slaap schopt) en ook is voldaan aan de subsidiariteit omdat je niet meer weg kunt rennen. Nu je in een discotheek staat en je gewoon weg kunt lopen is er geen sprake van direct gevaar, zal een beroep op noodweer(-exces) dus niet opgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100