Op je hoeveelste mag je op jezelf wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar zijn helemaal geen regels voor. Je ouders bepalen tot je 18e jaar, of je op jezelf mag wonen of niet. Laura Dekker is 14, en "woont" ook alleen op haar zeilboot. Als je ouders het goed vinden, dat je op je 10e op jezelf gaat wonen, is dat in principe geen probleem. Maar er is natuurlijk wel een kans, dat iemand dat maar niks vindt (b.v. een leerkracht, of een tante) en kan dan Bureau Jeugdzorg inschakelen. Als Bureau Jeugdzorg het echt onverantwoord vindt, en je ouders blijven het prima vinden dat je op jezelf woont, dan zal de rechter waarschijnlijk beslissen wat er gebeurt.

Vanaf 18 jaar mag je alleen gaan wonen. Als je jonger bent heb je toestemming van je ouders nodig. Begeleid zelfstandig wonen kan vanaf 16 jaar, maar ook dan heb je toestemming nodig van je ouders. Als je thuis problemen hebt is het altijd beter eerst te praten met je ouders. Door te praten kan al veel opgelost worden. Als je ouders geen toestemming geven om alleen te gaan wonen en de situatie echt onhoudbaar wordt is het mogelijk om contact op te nemen met een maatschappelijk werker of jeugdzorgmedewerker.

Bronnen:
http://www.kjt.org/node/1848

Het is geen kwestie van mogen. Misschien eerst eens thuis 'bewijzen' dat je al volwassen genoeg bent?

Een minderjarige (onder 18 dus) is niet bevoegd om een belangrijk contract af te sluiten. Als je op jezelf wilt gaan wonen dan moet je een koopcontract of een huurcontract afsluiten, dit is wettelijk dus niet mogelijk.

Als je 18 jr wordt,

ik ben toen ik net 15 was op mezelf gaan wonen. uiteraard wel met instemming en financiele ondersteuning van mijn ouders. mocht je die instemming en ondersteuning niet krijgen, dan zit er niets anders op dat te wachten tot je jezelf kan bedruipen. je leeftijd is van minder belang dan het feit dat je relfredzaam moet kunnen zijn.

In deze situatie moet je niet uitgaan van je leeftijd in jaren maar van je geestelijke leeftijd. Sommige jongeren vertonen al op een leeftijd van veertien à vijftien jaar volwassen trekjes. Anderen krijgen pas wat later enig volwassen gedrag en.. Nog weer anderen worden nooit volwassen. Je ouders kennen jou het best..zou ik zeggen en dus kun je het best met hen overleggen wanneer dat moment voor jou aanbreekt..of wellicht allang aangebroken is. Echter vòòr het vijftiende levensjaar zal geen ouder het, naar mijn mening, zijn/haar kind toestaan op zichzelf te gaan wonen. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100