Hoe wordt het Nederlands genoemd voor het Nieuw-Nederlands?

Wij spreken nu in Nederland ''Nieuw-Nederlands''. Hoe wordt eigenlijk het ''type'' Nederlands genoemd dat wij kennen van vroeger? Met woorden uit het huidig Nederlands die eindigen met een S die toen eindigden op ''sch'' bijv. ''Amsterdamsch'' en waar woorden zoals ''der'' en ''den'' voorkomen. Het ligt op het puntje van mijn tong maar kan er maar niet opkomen. Is het Misschien het ''Midden-Nederlands''?

Weet jij het antwoord?

/2500

Oud hollandsch. Afrikaans misschien? In zuid Afrika praat men nog de spraak die hier gepraat werd. (Afrikaans komt op zijn sloffen door de nederlansche spellingscontrole)

Bronnen:
http://af.wikipedia.org/wiki/Afrikaans

Oud Nederlandse taal of ook wel Nederduits

Dat was, zoals je bijna zelf al meldt, niets anders dan de Nederlandsche taal.

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01_01/

Dat heeft wel degelijk een naam, namelijk Middelnederlands (zoals je het waarschijnlijk kent uit Beatrijs, Karel ende Elegast etc). Daarvoor bestond er overigens ook nog zoiets als Oud Nederlands.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Middelnederlands

Vanuit het West-Germaans is er via een dialect het Oudnederlands ontstaan, rond 1200. Tussen 1200-1500 was er het Middelnederlands. Toen kwam er ook een algemene schrijftaal. Dat was ook de periode dat de 'sch' uit de schrijftaal ging verdwijnen (wasschen - wassen). Na 1500 kwam het algemeen Nederlands, waarvan uit ons eigen taal is ontwikkeld. Na 1500 is er ook nog veel veranderd (zoals nederlandsch en nederlands), maar een taal blijft zich altijd ontwikkelen door de tijd heen. Zie ook de bron1. Bron 2 is nog meer informatie over de geschiedenis van de Nederlandse taal.

Bronnen:
http://intranet.grundel.nl/Grassroots/nede...
http://www.scholieren.com/werkstukken/12186

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100