Hoe weet ik of ik vrij ben?

Is daar een methode voor?

Toegevoegd na 7 minuten:
Ik bedoel vrij als in vrijheid. Hoe weet ik of ik vrijheid heb. Hoe weet ik of de dingen die ik doe, denk, voel echt zijn of dat ze gestuurd zijn door anderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kijk even in je agenda; als daar bij vandaag niets staat, ben je vrij!

Vaak kun je pas achteraf bepalen of je iets hebt gedacht, gevoeld of beslist zonder invloed of sturing van anderen. Overigens, je staat voortdurend onder invloed van externe factoren. Ook de gedachten die je hebt, zul je nooit precies kunnen schiften tussen: 'Dit heb ik bedacht' en 'Dit is door anderen bedacht'. Ik denk dus niet dat er een waterdichte methode is om aan te tonen wat je in vrijheid zegt/denkt/doet en wat niet.

Wat je wilt is in sterke mate bepaald door opvoeding en andere indrukken uit je vroege jeugd. Verder word je voortdurend beïnvloed door reclame en boodschappen uit de media (ook waar ze niet over berichten is in dit opzicht belangrijk). Niettemin kan je anders denken dan je buurman die misschien ongeveer dezelfde invloeden ondergaat, maar de marge is waarschijnlijk kleiner dan we graag denken.

Maak keuzes, bewuste keuzes. Neem in die keuzes mee de gevolgen van je handelen en hoe jij wilt dat de wereld is. Je bent vrij om te doen wat je wilt, als je wilt stelen kun je dat doen, alleen is de maatschappij vrij om je dan op te sluiten. In die zin bedoel ik kiezen en de gevolgen meenemen. In onze vrijheid hebben we een aantal regels afgesproken, daar moet iedereen die zich echt vrij wil voelen zelf over nadenken, sta je achter die regels. In principe is iedereen vrij, vrij om zichzelf te bevrijden uit aangeleerde zaken en vervolgens zelf te kiezen wat hij of zij aanhangt. Vrij om te kiezen of je wel of niet met de maatschappij wilt leven, maar neem in je keuzes altijd mee de vrijheid van de ander, de vrijheid van de maatschappij, en hoe jij wilt zijn. Grote vrijheid brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee, je kunt dan nooit meer zeggen 'dat moest', of 'dat zijn de regels'. je weet dus dat je vrijheid hebt als je de vrijheid volledig op je neemt, met alles wat daarbij hoort.