waar komt de traditie van beschuit met muisjes vandaan bij geboorte van een kind?

net beschuit met muisjes op omdat een collega weer vader is geworden toen kwam de vraag naar boven...gek dat die vraag hier nog niet gesteld is....of is dat algemene kennis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Al in de Middeleeuwen werd er op lekkers getrakteerd als een kindje geboren was. Vaak kregen de buurtkinderen brood met suiker en suikerbollen om te laten zien dat er een zoet kindje geboren was. Beschuit werd alleen bij feestelijkheden gegeten en was meer iets voor de rijkeren. Sinds 1860 zijn de bekende muisjes in productie. De muisjes zijn anijszaadjes met suiker eromheen. Aan anijs werden geneeskrachtige eigenschappen toegedicht, zo zou het de melkproductie op gang helpen komen en de baarmoeder verkleinen. Vrouwen kregen al vanaf de zeventiende eeuw een anijsdrankje na de bevalling om vanwege deze eigenschappen. De naam muisjes zou ontstaan kunnen zijn door de vorm van de lekkernij. De gesuikerde anijszaadjes lijken enigszins op muisjes. Dit komt door het staartje van het anijszaadje. Ook kan het zijn dat de muisjes gezien worden als vruchtbaarheidssymbool. Muizen zijn zeer vruchtbare dieren.

Bronnen:
boek: Folkore in het dagelijks leven

Om even niet de hele wiki-pagina te moeten kopieren verwijs ik maar even naar de onderstaande link met het antwoord op je vraag :)

De anijs zou de melkproductie van moeders op gang moeten brengen. Of dit daadwerkelijk waar is, of een bakerpraatje is, weet ik eerlijk gezegd niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100