Hoe heet iemand die de conceptuitspraken van een rechter of advocaat voorbereid en opstelt?

Aaaaaaah! Dit is heel graag want ik na mijn middelbare school wil doen.. maar ik kom maar niet op de naam! Ik bedoel geen jurist, want ik wil niet in een rechtzaal komen te zitten. Hoop dat jullie me kunnen helpen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Gerechtssecretaris https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerechtssecretaris Een gerechtssecretaris, bij sommige gerechten ook wel juridisch medewerker genoemd, is werkzaam bij een rechtbank of gerechtshof en maakt deel uit van de juridische staf van het gerecht. Afhankelijk van zijn taakstelling en ervaring bereidt een gerechtssecretaris zaken inhoudelijk voor en schrijft hij conceptvonnissen. Door het verrichten van deze werkzaamheden verleent de gerechtssecretaris juridische ondersteuning aan de rechters. Ter terechtzitting fungeert een gerechtssecretaris vaak als griffier. De gerechtssecretaris in Nederland is ongeveer te vergelijken met de referendaris in België. Referendarissen bereiden het werk van de magistraten op juridisch vlak voor, maar mogen geen taken van griffiers vervullen. [1] Of in België Referendaris https://nl.wikipedia.org/wiki/Referendaris_(juridisch) Een referendaris is in België een functie binnen de rechterlijke orde. De referendaris is (mede)verantwoordelijk voor de voorbereiding van de zitting en stukken, leest en vat dossiers samen en maakt beslissingen en uitspraken op voor de rechter.[1] Verschillende rechterlijke instanties beschikken over referendarissen. Een vergelijkbare functie in Nederland is de gerechtssecretaris.

Dat doet de griffier. Maar die kan niet alles zelf, dus zijn er ook een aantal waarnemend griffiers en (juridisch geschoolde) rechtbankmedewerkers. Sommige rechters schrijven zelf aktief mee, maar ook als dat niet zo is, hij/zij is wel eindverantwoordelijk voor de tekst.