Hoe leer ik ABN (met name Utrechts)?

Hallo,
ik kom uit Zuid Limburg en mijn vriendin woont in Driebergen (provincie Utrecht). Mijn accent is niet overdreven Limburgs maar het is wel te horen dat ik niet van daar (Utrecht) ben wanneer ik Nederlands spreek. Ik zou wel graag mooi ABN leren praten; (aangezien ik ook over een jaar in Utrecht ga studeren en niet te erg wil opvallen met mijn accent) met de harde g en een Utrechtse r onder andere (rollende r kan ik volgens mijn vriendin echter wel perfect maar ik weet niet wanneer er met de rollende r gesproken wordt en de zachte r etc.). Ik had dit op internet gevonden en daar probeer ik ook al op te letten, maar verder hoop ik dat iemand anders me verder kan helpen:
(de linkse klank wordt in het noorden uitgesproken als de rechtse klank)
"oo" als "oow"
"ee" als eej
"eu" als euj
"ui" als aa'uuj
"v" als f
"z" als s
"s" neigt (soms) naar een "sj"
Logopedie is trouwens geen optie aangezien mijn ouders dat niet nodig vinden en ik wil het eerlijk gezegd ook liever zelf leren.
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je leert een taal het best spreken door veel om te gaan met mensen die dezelfde taal spreken. Je neemt dan vanzelf (enigszins) het accent over van de mensen om je heen. Actief gaan leren lijkt mij dus niet de oplossing, want ik verwacht dat je als vanzelf anders zal gaan spreken wanneer je daadwerkelijk in Utrecht gaat wonen en studeren. Overigens zullen bij lange na niet alle medestudenten uit Utrecht komen. Zij komen uit het hele land.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100