Bestaat er ook een organisatie/lijst waarop bijgehouden wordt wie een hoog EQ heeft?

Als je vermoed dat je een heel hoog IQ hebt kun je jezelf laten testen bij bijv de mensa. Nu bestaan erook testen voor eq. Misschien dat die testen wat makkelijker te manipuleren zijn en misschien zijn er andere methoden om het nivo te testen. Maar is daar een organisatie mee gemoeid. EQ staat natuurlijk voor emotionele intelligentie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je een beetje verkeerd begrepen hebt wat Mensa is. Mensa is geen instelling of autoriteit die "bijhoudt" wat voor IQ mensen hebben, maar een vereniging die voornamelijk tot doel heeft (sociaal) contact tussen gelijkgestemden van gelijk niveau - iets wat voor hoogbegaafden niet altijd even makkelijk is. (Dat gezelligheidsaspect was ook niet het oorspronkelijk doel, dat had wat edeler motieven - discussies op hoog niveau ontwikkelen ter bevordering van de wereldvrede - maar in de praktijk is dat wel een van de belangrijkste activiteiten, naast belangenbehartiging voor hoogbegaafden. De toelatingstest geeft het geheel wel een beetje een elitair tintje, en in mijn persoonlijke optiek overschatten ze het belang van een hoog IQ ook wel eens een beetje. Maar de toetreding isvrijwillig, je moet alleen goed kunnen aantonen dat je het juiste intellectuele niveau hebt. De uitslagen zijn niet openbaar. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Mensa_(organisatie) Mensen met een hoog EQ zullen echter in de praktijk weinig tot geen moeite hebben met het leggen van contacten en vinden van gelijkgestemden. Een hoog EQ impliceert eigenlijk bij voorbaat al dat je beschikt voor uitstekende sociale vaardigheden, maar zegt niets over je intelligentie. De twee gaan zeker niet altijd automatisch hand in hand. Ook het bedenken van een "hoger doel" dat (alleen ?) mensen met een hoog EQ zouden kunnen nastreven ligt niet heel erg voor de hand. Het behartigen van belangen van mensen met een hoog EQ lijkt al helemaal op water naar de zee dragen. Dat zijn juist mensen die hun plaatsje in de maatschappij wel weten te vinden. Mensen met een hoog EQ samenbrengen zal dan ook weinig toevoegen aan hun leven en geen belangrijk hiaat vullen. Niet anders dan lid worden van welke vereniging dan ook met mensen met gemeenschappelijke interesses ; een sport, een koor, vrijwilligerswerk, een wandelclub, en kookclub, een leesclub wat dan ook. Daar zijn namelijk ook geen praktische problemen te ondervinden met mensen met iets lager, gemiddelder EQ's. Ze "mengen" wat makkelijker, en een bepaald minimaal denk- en communicatieniveau is eigenlijk van geen belang. Toegevoegd na 1 minuut: En nog even voor de volledigheid : nee, die vereniging of lijst bestaat niet. En dus ook geen specifieke gestandaardiseerde test daarvoor.

Nee,. zo'n lijst bestaat niet, omdat EQ niet bestaat. Genuanceerder, er is geen heldere definitie van EQ of een test die EQ meet. EQ is een kreet die vaak wordt gebruikt, maar waar iedereen iets anders mee bedoelt. Dit itt tot IQ, waar ook veel discussie over is over wat het precies betekent, maar waar wel definities voor zijn en waar wel testen voor zijn.