is er ooit een rechtzaak geweest waarbij iemand een mens bewust doodde tot redding van andere (1 of meer) mensen?

In het zogenaamde lorry experiment wordt aan testpersonen het hypothetische geval voorgelegd wat ze zouden doen om iemand van de doodte redden. Maar zijn er ergens ter wereld werkelijke zaken voorgekomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ken het lorry experiment niet en kwam over een dergelijk experiment, zoals jij die beschrijft, ook niks tegen bij google. Uiteraard zijn er wel rechtzaken geweest, over het doden van iemand, ter bescherming van de persoon zelf, of een ander. In sommige gevallen kon er aansprak gemaakt worden op een strafuitsluitingsgrond als noodweer. Toegevoegd na 2 minuten: Artikel 41 Wetboek van Strafrecht 1 Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding. 2 Niet strafbaar is de overschrijding van de grenzen van noodzakelijke verdediging, indien zij het onmiddellijk gevolg is geweest van een hevige gemoedsbeweging, door de aanranding veroorzaakt.

Bronnen:
http://www.rechtspraak.nl/Zoeken/Pages/def...
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/41.html

Dat gebeurt regelmatig. Een daarvan heeft de pers gehaald: Bergse broedermoord. _________________________Uit http://www.omroepbrabant.nl/?news/168282972/Geen+straf+geëist+voor+Bergse+broedermoord.aspx___________ Geen straf geëist voor 'Bergse broedermoord' BERGEN OP ZOOM - Justitie wil niet dat twee broers vervolgd worden voor de dood van hun jongere broer in Bergen op Zoom. Tijdens een worsteling februari vorig jaar in het huis van de twee broers kwam de jongste broer om het leven. Omdat op dat moment de emoties zo hoog opliepen en de broers hun moeder verdedigden vindt justitie dat de twee niet vervolgd moeten worden. Er was sprake van noodweer. De rechtbank kan zich vinden in vrijspraak voor broer Marco, maar wil nog verder onderzoek doen naar broer Ad. Over twee weken doet de rechter uitspraak. Worsteling Peter, de jongste broer, was die avond dronken en bedreigde hun moeder, gooide sleutels naar haar en pakte en dreigde met een schilderij. De twee broers, Marco en Ad, grepen Peter en legden hem op de grond. Ad ging op zijn benen zitten en Marco had hem in een wurggreep. Uiteindelijk overleed Peter door verstikking. De hele worsteling duurde ongeveer een kwartier. 'Ik maak hem af' Tijdens de rechtszaak benadrukte het tweetal dat hun broer dronken en gevaarlijk was. Bij de worsteling die ontstond is er gestoken met een pijlpunt. Een van de broers belde met 112 en zei 'kom maar snel, ik maak hem ter plekke af'. De jongste broer zou de boel al twaalf jaar geterroriseerd hebben. __________________________________

Bronnen:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/16828297...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100