Is er een manier om complotdenkers te overtuigen van hun ongelijk?

Een oude bekende van mij sprak ik laatst en die is helemaal de weg kwijt. Die gelooft in de meest grote onzin ooit. En er is geen greintje twijfel, beetje eng zelfs, zo overtuigd. En ik zie ze hier ook wel eens langskomen op goeievraag, die complotdenkers. Ze geloven echt de raarste dingen en lezen daarover op internet, en hoe meer ze geloven hoe meer ze lezen en dan geloven ze er nog meer in en zo steeds verder. Is er een manier om zulke mensen tot inzicht te brengen en de vicieuze cirkel te doorbreken?
Of is dat onbegonnen werkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het geloven in één enkel complot hoeft niet zorgwekkend te zijn. Niet ieder mogelijk complot is zo onzinnig als bijvoorbeeld chemtrails. Wanneer iemand echter prat gaat op dergelijke complotten, vermoed ik dat er weinig is dat je hiertegen kan doen vanwege het simpele feit dat irrationaliteit zich moeilijk laat bestrijden met rationaliteit. Dit zie je ook bij clubjes als de PVV. Complotdenken is van alle tijden. Mijn vermoeden is dat mensen een onbewuste neiging hebben om (de oorzaken van) leed te externaliseren. Zo hoeven ze minder bij hun eigen tekortkomingen stil te staan en projecteren ze dit op (fictieve) partijen waar ze geen invloed op hebben (overheden, illuminati, allochtonen, aliens, et cetera). Op die manier creëert men een zondebok die zó buiten bereik ligt dat hun eigen verantwoordelijkheid er niet meer toe doet. En dat, zo blijkt wel uit de geschiedenis, is een krachtig mechanisme dat zich moeilijk laat bestrijden. Misschien kan je die oude bekende iets bijbrengen over Ockham's Razor? (zie bron) Maar om af te sluiten met de woorden van Joseph Heller: 'Just because you're paranoid doesn't mean they aren't after you' ;)

Bronnen:
http://atheism.about.com/od/criticalthinki...

Als de complottheorie tot stand is gekomen en wordt gehandhaafd op basis van inductie, kan deze eenvoudig worden weersproken. Een voorbeeld van een inductieve redenering is de onderstaande, die ik heb overgenomen van http://nl.wikipedia.org/wiki/Deductie_versus_inductie: "In een park wordt de kleur van afzonderlijke eenden bekeken. De eerste eend in het park is bruin. De tweede eend in het park is bruin..... De laatst waargenomen eend in het park is bruin. De conclusie luidt: Alle eenden in het park zijn bruin. Deze conclusie is misschien wel aannemelijk, maar niet logisch onontkoombaar: er kan een witte eend over het hoofd gezien zijn." Zodra je kan aantonen dat er een voorbeeld is te noemen dat niet past binnen de complottheorie kan je aantonen dat de redenering van die theorie niet klopt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Deductie_vers...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100