waarom neemt de politie soms de pc van een verdachte in beslag als hij wordt opgepakt?

Wat kan de politie nog doen met de pc van verdachten behalve zijn documenten bekijken? Kan de politie ook al zijn gesprekken terug zien en weten met wie hij zat te chatten? Ik heb het dan over een verdachte die een misdrijf pleegt op internet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op een PC wordt de browse-geschiedenis opgeslagen. Veel webprogramma's houden daarnaast een cache bij. Dat is een lokale opslag van webpagina's en plaatjes die je op Internet hebt bekeken. Door in die cache te kijken, kun je dus zien (bewijzen) welke pagina's iemand heeft bekeken, en wanneer dat was. Ook gedownloade plaatjes, programma's, documenten en andere bestanden worden ergens op de PC opgeslagen. Vaak de complete inhoud, soms alleen maar de naam en de lokatie waar het spul vandaan komt - maar ook dat kan al prima bewijsmateriaal zijn. Als voorbeeld kan het al heel illustratief zijn als de politie alleen al kan ontdekken dat iemand het document HowToCreateABomb.pdf heeft bekeken, zelfs al is de inhoud niet meer zichtbaar. Tot slot kan de verdachte weliswaar bestanden (inclusief je browse-geschiedenis) hebben gewist, maar met speciale programma's kan de politie de gewiste gegevens terughalen. Voor al bovenstaande dingen is het van belang dat de politie over de computer beschikt. Niet alleen om al die gegevens te kunnen bekijken, maar ook om te voorkomen dat een vriendje van de verdachte alsnog bewijsmateriaal vernietigt.  

Van alles. -sites bezocht, nazoeken -chatlogs doorkijken die opgeslagen worden -e-mails doorzoeken -automatische inlogs gebruiken op websites -contacten proberen te checken Maar als je je sporen goed wist, kan men vrij weinig met een PC in handen. Als ze je dan willen pakken, kunnen ze beter je van afstand in de gaten houden. Data opvangen die van en naar je PC gaat. Toegevoegd na 3 minuten: Als je private browsing gebruikt, wordt als het goed is je geschiedenis niet opgeslagen. Dat is al zo makkelijk als ctrl-shift-n in te drukken. Toegevoegd na 9 minuten: Nog mooier een tweede PC kopen. Linux live CD branden, HDD uit de PC halen en gaan met alles in het RAM. Politie inval?> PC uit, alle info is weg. Dat geldt natuurlijk ook steeds voor jezelf.

voor de informatie op je harde schijf ze kunnen tegenwoordig alles terug vinden maakt niet uit of je alles heb gewist

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100