Mag begeleiding zonder toesteming mijn huis binnen treden?

Hallo!
Ik woon op begeleid wonen al 1,5 half jaar.
Ik heb een eigen appartement en ik heb 2x in de week een contactmoment.
Nu heb ik een probleem, gisteren moest ik er achter komen van de buurman dat de begeleiding zonder mijn toestemming mijn huis binnen is gegaan.
Dit vindt ik zelf erg vervelend omdat ik nergens van af wist en dit officieel niet mag.
Ze zeggen dat dit noodzakelijk was omdat ze gezien hadden dat ik was had, en hebben die op dat moment ook meegenomen zonder dat ik ergens van afwist, ze hadden dit moeten overleggen of moeten wachten tot ik vrij was.
Mijn begeleiding is niet goed in het overleggen van dingen en er worden veel klachten ingediend.

Ik wil hier graag wat mee doen want dit kan niet zo verder gaan dit is niet prettig wonen, en hierdoor heb ik geen vertrouwen in de begeleiding en krijg ik mijn ondersteuning niet in wat in nodig heb en de mede bewoners.


Met vriendelijke groet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het hangt er waarschijnlijk een beetje vanaf hoe je huurcontract precies is geregeld. Als je huurt van een instelling, zullen zij hun eigen regels hebben maar neem ik aan dat er niet zomaar binnengekomen mag worden. Als je huurt van de woningbouwvereniging of als de woning jouw eigendom is, mag dit zeker niet. Bij sociale huurwoningen mag zelfs de eigenaar van de woning (de woningbouwvereniging zelf) zolang de huurovereenkomst loopt niet binnen komen zonder toestemming van de huurder, behalve in zeer uitzonderlijke gevallen. Privacy is een belangrijk recht, je hebt dus groot gelijk dat je dit aankaart. Als je dit nog niet hebt besproken met je begeleiders, doe dit dan alsnog. Maak heel duidelijk dat jij echt niet wilt dat ze zomaar binnen komen en dat je je hierdoor onveilig voelt in je eigen huis. Sla eerst even je huurcontract erop na (als je van een instelling huurt) zodat je zeker weet wat hier over op papier staat. Zorg dat er goede afspraken gemaakt worden en leg dat ook vast. Ook bij een zorginstelling is de klant koning: zij zijn er voor jou, dus moeten heel goed luisteren naar wat jij aangeeft nodig te hebben. Als je er niet uitkomt met je zorgverleners, zul je andere mensen erbij moeten betrekken om te bemiddelen. Huur je zelf je begeleiding in via een PGB, dan kun je bijvoorbeeld Per Saldo, de vereniging van budgethouders, om advies vragen. Maak je gebruik van ZIN (zorg in natura, dus via een instelling) dan hebben zij als het goed is een onafhankelijke klachtencommissie. Daar zou je eerst eens om advies of om bemiddeling kunnen vragen. Je hoeft niet meteen een officiële klacht in te dienen, maar dat kan natuurlijk altijd nog als dat je nodig lijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100