Stel: iemand komt te overlijden door een messteek en is donor. Dader komt in de gevangenis maar heeft een nieuwe nier nodig... (zie extra)

...en de gestokene zijn/haar nier is beschikbaar en is ook nog eens een goede match voor de dader.
Het zou hypothetisch kunnen; hoe wordt er dan gehandeld?
Je weet immers niet wie de donornier krijgt, dus de familie kan hier ook niets tegenin brengen.

Maar er zal toch wel iemand zijn die afweet van de situatie; zal deze dit toch door moeten laten gaan?
Of zou dit gewoon door moeten gaan?

(Of het in de praktijk wel eens zal gebeuren, dat laat ik hier even buiten, maar het is natuurlijk mogelijk!).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is in Nederland nog steeds mogelijk dat de familie weigert het lichaam af te staan. Op deze manier kunnen ze dus donatie tegen gaan. Daar komt bij dat er een voorkeurs behandeling bestaat, iemand die levenslang in de gevangenis blijft, heeft minder kans als een kind van 11, daar zijn speciale commisies voor.

ik denk dat het precies zo is zoals je het zelf al zegt; theoretisch zou het kunnen maar in de praktijk zal dit niet zo gauw voorkomen. al is het maar om de reden dat nierpatienten weinig energie hebben en naar mijn idee echt niet met een mes rond gaan lopen zwaaien, ze hebben wel wat anders aan hun hoofd!

Je zou er inderdaad niet aan moeten denken dat dit gebeurd. Maar je hebt gelijk, het zou kunnen gebeuren. Ik denk dat het toch maar gewoon door moet gaan. Als donor heb je immers aangegeven je lichaamsdelen af te staan aan iemand anders.

Gezien het anonieme donor systeem in Nederland is dit in theorie natuurlijk mogelijk. Ik geloof niet dat er in Nederland zo goed wordt samengewerkt tussen ziekenhuis, justitie en donor organisatie dat dit voorkomen kan worden. Al vind ik het wel vreemd dat iemand die vast zit voor een moord een nieuwe nier zou krijgen. Van mij mogen ze zo iemand onder aan de lijst plaatsen!

Ha, die Charlotte; Jouw extreme, maar eigenlijk wel grappige voorbeeld geeft exact aan waarom anonimiteit bij een donorregistratiesysteem zo belangrijk is. Op het moment dat je donoren keuzes laat over wie er wel of niet voor hun organen in aanmerking zouden mogen komen krijg je al gauw heel pijnlijke situaties.

Dit is heel goed mogelijk. Donoren zijn altijd anoniem dus de familie zal dit niet te weten komen. Ook medewerkers zullen niet weten dat het om de dader en het slachtoffer gaat.

Bij de doodsoorzaak zal waarschijnlijk niet staan 'vermoord door die-en-die'. Dus ik denk dat niemand in de beslissingsketen, noch de doktoren, er iets van af kunnen weten.