Heeft het zin om orgaandonor te worden of mogen je nabestaanden uiteindelijk toch beslissen?

Ik heb begrepen, dat, of je nu wel of geen codocil hebt, de nabestaanden het toch voor het zeggen hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat heeft wel degelijk zin. Op het moment dat de vraag aan de nabestaanden wordt gesteld, of jouw organen mogen worden verwijderd voor donatie, ben je als nabestaande zeer geëmotioneerd. Je hebt net een dierbare verloren, hoe moet je over zoiets na gaan denken, wat moet je beslissen? Die vraag komt altijd op een moment dat je niet over zulke dingen na wil denken, dan is het fijn, als de overledene zelf die keus al gemaakt heeft en je het afstaan van de organen daardoor makkelijker maakt, of je keus om nee te zeggen, daarmee in eigen handen heeft genomen. Als je voor de keuze staat, moet je niet onderschatten wat voor impact dat heeft, als de overledene daar zelf geen keus in heeft gemaakt. Het is belangrijk voor de nabestaanden te weten wat jij wil en hun beslissing zal in de meeste gevallen ook op jouw wil zijn gebaseerd. Je nabestaanden achter laten met een gevoel of ze wel de goede keus hebben gemaakt, lijkt mij niet prettig. Maak je keus, denk er over na, praat erover met de mensen wie je lief hebt, zodat zij, mocht het ze overkomen, weten wat ze met jouw organen moeten doen.

Altijd doen, het geeft je grote voldoening dat je het in ieder geval geprobeerd hebt.

Ja opzich wel. Maar wat jammer klinkt is dat er juist meer mensen gaan leven en ook kinderen krijgen. We zitten al met 7 miljard mensen op aarde. Dus doe het wel aan een persoon met een arme familie en niet aan een persoon die een rijke familie heeft. Wat die persoon heeft juist meer kans dan de arme persoon.

Je kan een LEIFkaart aanvragen (gratis) Hier is de link: http://www.leif.be/nl/leifkaart/wat-is-de-leifkaart.html Met een leifkaart beslis jij wat er met je gebeurt met je lichaam bij overlijden. Je nabestaanden kunnen daar niets aan veranderen. Dit geldt ook voor orgaandonoren.

Over donorregistratie In het Donorregister kunt u laten vastleggen of u uw organen na uw overlijden wel of niet beschikbaar stelt voor transplantatie. U kunt er ook voor kiezen uw nabestaanden of één specifieke persoon te laten beslissen na uw overlijden. U kunt uw beslissing vastleggen door het invullen en versturen van het donorformulier. Dit kan online of per post.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100