Wat doet een landmeter?

Bij bouwwerkzaamheden lopen vaak landmeters rond. Waarom zijn ze daar, wat is hun taak, wat meten ze, waarom meten ze dat, waarvoor worden hun meetgegevens gebruikt?
 

Toegevoegd na 28 seconden:
 
Ik lees op diverse sites wel wat een landmeter allemaal KAN doen, maar ik wil weten wat de landmeter doet die ik daadwerkelijk op een bouwplaats aantref.

Bijvoorbeeld bij de verbouwing van station Utrecht Centraal en omgeving. Meten de landmeters de huidige situatie, zodat de ontwerper daarna een zo goed mogelijk ontwerp kan maken voor de gewenste nieuwe situatie (van realiteit naar tekening)? Of is de nieuwe situatie al ontworpen, en bepalen de landmeters op welke plek bijvoorbeeld de rand van een parkeerterrein moet komen (van tekening naar realiteit)? Of heeft hun werk een heel ander doel?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een Landmeter doet metingen op terreinen waar grondwerkzaamheden worden verricht, bijvoorbeeld als er een nieuwbouwwijk, snelweg of spoorlijn aangelegd wordt. Een Landmeter verricht ook metingen voor landkaarten of om te bepalen waar een eigendomsgrens ligt. Ook ondergrondse ruimtes en oppervlakten onder water kunnen worden gemeten. Voorkomende werkzaamheden zijn: afstanden meten met een tachymeter (een meetapparaat met een laserstraal), GPS peilingen doen, hoeken meten, hoogtes meten, meetpunten aangeven in de grond met paaltjes, de meetresultaten verwerken en opslaan. Naast meten heeft een Landmeter vaak ook andere werkzaamheden, zoals: het verkavelen van grond, plaatsen beschrijven, schatten van verkoopwaardes van onroerend goed en adviserende taken. Een Landmeter leest bouwkundige tekeningen en werkt met verschillende meetinstrumenten. Een Landmeter maakt aantekeningen over zijn metingen in het Kadaster, het archief van gedetailleerde landkaarten van Nederland. Een Landmeter kan ook zelf voorstellingen maken van objecten, ruimtes en oppervlakten, vaak met behulp van speciale software. Een Landmeter krijgt vaak instructies van een leidinggevende en werkt volgens vaste procedures.

Bronnen:
http://www.nationaleberoepengids.nl/Geodeet
http://www.nationaleberoepengids.nl/Geodet...
http://www.nationaleberoepengids.nl/Landmeter