Wat is het verschil tussen links en rechts in de politiek?

Er wordt veel gesproken over linkse of rechtse voorkeur, maar wat wordt daar nou mee bedoeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat een ontzettend subjectieve antwoorden worden er gegeven op deze vraag. Een poging dus tot een wat objectiever antwoord: Rechts staat voor in het kort gezegd voor individuele vrijheid en organisatie van charitatieve en andere maatschappelijke activiteiten door particulieren zonder overheidssubsidie, bescherming van bezit en inkomen, marktwerking als stimulans van economische groei, beperking van de staatsinvloed tot het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden voor een veilig bestaan van de burgers. De zingeving van het huidige liberalisme (rechts) is over het algemeen het beperken van overheidsinvloed. Links staat echter voor het streven naar meer macht voor de economisch zwakkere mensen in de samenleving, wantrouwen t.a.v. de vrije marktwerking en het bedrijfsleven en het toepassen van overheidsingrijpen om tot een socialere verdeling van welvaart te komen. Tegenwoordig wordt links ook vaak geassocieerd met het opkomen voor het milieu, vrouwenemancipatie, anti-discriminatie, etc. In feite kun je alle politieke partijen zetten op een continuum tussen deze twee polen. Op wiki vind je een mooi plaatje:

De termen links en rechts in de politiek stammen uit de tijd van de Franse revolutie en verwezen oorspronkelijk naar de positie waarin de verschillende partijen in het parlement zaten (links of rechts van de voorzitter). In het Franse parlement zat de koning rechts tegenover de afgevaardigden. Omdat hij liever zijn (conservatieve) geestverwanten dichtbij zich had zitten, kwamen de conservatieven aan de rechterkant van het parlement terecht. Die indeling is sindsdien gehandhaafd. [bewerken] Betekenis van het begrip links Historisch gezien - in de 19de eeuw - duidde rechts op conservatisme, een scherpe reactie tegen de moderne vrijheden en de industriële maatschappij, sterke klemtoon op organisch gegroeide sociale verbanden en machtsposities, respect voor autoriteit en aanvaarding van ongelijkheid. Links daarentegen duidde op een progressieve visie - denk aan de leuze van de Franse revolutie, vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.

"Wat is het verschil tussen links en rechts in de politiek?" De richting.

Meest simpele gezegt zoals ze dat bij maatschappijleer altijd zeiden: links is sociaal > politiek bemoeit zich veel met mensen rechts is alles voor jezelf > politiek bemoeit zich nauwelijks met mensen

links heeft linkse hobbies: mensen helpen die het moeilijk helpen, geld voor ontwikkelingsamenwerking, drankmisbruik beteugelen, etc. rechts heeft rechtse hobbies: mensen helpen die het al goed hebben, brede autowegen, bonussen, belastingverlaging, hypotheekrenteaftrek, etc.

Om de vraag zuiver te houden een kort antwoord: Links werpt zich op als sociaal bewogen. (feestcommissie) Rechts let ook op de sociale kant maar met verantwoorde uitgaven en investeringen. Daarnaast heb je nog ultra rechts, die roepen maar wat. Iets wat meestal niet is onderbouwt en moeilijk uitvoerbaar is.

Linkse partijen vinden dat de staat een belangrijke rol moet spelen, vooral bij het beschermen van de zwakken in de samenleving. Rechtse partijen vinden dat er zoveel mogelijk moet worden overgelaten aan het particulier initiatief, oftewel privatiseren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100