Hoe is de als/dan fout ons taalgebruik binnengeslopen? En valt het weg te krijgen?

Overal worden als en dan verkeerd gebruikt.
Groter als hij, moet, groter dan hij, zijn. Want bij een vergrotende trap moet men dan gebruiken.
Als wordt gebruikt in de zin, zij is even groot als hij. Want dan worden twee dingen gelijkgesteld dus moet als gebruikt worden.
De regels zijn vrij duidelijk. Maar toch zegt een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking het fout. (en schrijft het overigens ook fout)
Bij het ontwikkelen van onze taal moet dit toch goed zijn opgesteld, waardoor zijn mensen het dan toch opeens massaal fout gaan zeggen?
En een nog belangrijkere vraag: Kunnen we het weer wegkrijgen? Ik heb het idee dat voor iedereen die ik verbeter er twee nieuwe mensen komen die het fout zeggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger op school waren er in mijn klas al 8 van de 10 die dit niet begrepen... Ik heb dat zelf nooit gesnapt, want ik verbeter deze fout ook vaak bij mensen. Ik vind het een fijn idee als we deze fout er weer uit kunnen krijgen. Meestal is dat een kwestie van er aandacht aan besteden. Wat mij betreft mag de overheid een taal-campagne doen op tv. Ze zijn met zijn allen zo goed in reclame maken en toestaan, en vroeger deden ze dit ook met verkeersveiligheid, dan kreeg je een spotje met "welk antwoord is hier goed..?" Op die manier bereik je een groot publiek, en zit half Nederland in de reclame zo'n quiz te doen.

Hij verdwijnt net zoals de meeste taalfouten verdwijnen. Het wordt opgenomen in de taalregels als zijnde goed. De regels van de taal worden namelijk aangepast aan het gebruik van de taal. Zoals ze voor de eerste keer gemaakt waren aan de hand van de reeds bestaande taal. Toegevoegd na 7 minuten: De regels van de taal zijn er om het gebruik van de taal (communicatie) te ondersteunen, ze zijn geen doel op zich.

Deze fout is de taal niet binnengeslopen. De betekenis van als is veranderd. Vroeger mocht als wel in de vorm van 'hij is groter als die ander'. Dit zie je bijvoorbeeld nog terug in zinnen als "Hij is twee keer zo groot als die ander." Wat wel juist Nederlands is. Of je als en dan door elkaar heen gebruikt is vooral afhankelijk van het gebied waar je vandaan komt. Vooral in brabant en limburg wordt dit door elkaar heen gebruikt, zelfs tot in Den Haag. Ik had zelf tot ik een jaar 15 was nog nooit anders gehoord dan 'hij is groter als die ander'. Voor mij klinkt dan heel raar en ik ben er zeker van dat ik het 9 van de 10 keer in niet juist Nederlands zeg. Maar zoals altijd, Nederlands is een levende taal. Ik vraag me eigenlijk af waarom als niet in originele glorie is hersteld. Toegevoegd na 21 minuten: Nog even een toevoeging op gevonden. Groter als is tegenwoordig OOK goed aldus taalkundigen.

Bronnen:
http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/t...
http://www.onzetaal.nl/advies/alsdan.php

Dat is de taalverloedering... Taal leeft en als mensen het zeggen dan gaat het goed klinken... Ik maakte vroeger een grapje tijdens het eten, ik zei: We eten erwteltjes en worteltjes... En het is in ons gezinnetje gemeengoed geworden en dat klinkt nu net zo normaal als dat je het goed zegt... Dus als je iets vaak genoeg fout hoort, dan gaat het goed klinken... Het valt NIET weg te krijgen, jij bent maar één speler in het veld van miljoenen... En uiteindelijk wordt de officiële taal aangepast en dan wordt het standaard...

Ik moet zeggen dat het ten onrechte gebruik van 'dan' me meer stoort dan wanneer iemand ten onrechte 'als' gebruikt. Het valt me ook meer op. Dat dit soort dingen leeft is wel duidelijk. In de NRC.next van gisteren stond een gastblog van Ronald Plasterk over deze materie.

Bronnen:
http://www.nrcnext.nl/blog/2010/02/09/plas...

Zoals zoveel andere fouten de taal binnenkomen. "Je kan kijken" gaat gek genoeg niet over een kan. "U ziet zichzelf" gaat niet over de arme sloeber die door zijn ouders de roepnaam "U" heeft gekregen en "hun liggen op bed" betekent niet dat twee mensen samen een "liggen" hebben die ze op bed bewaren. Je kunt het proberen te stoppen, maar ik geef je weinig kans.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/den_haag/article1...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100