Is het gebruiken foto's op het internet wel gratis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op bijna elk plaatje/foto die je vindt zitten rechten op. Kijk goed of er geen copyright op zit. Ook plaatjes op Google zijn niet allemaal rechtenvrij! Op 123rf.com kan je zowel betaalde als gratis rechtenvrije plaatjes vandaan halen. Google ook eens op 'rechtenvrije foto's/plaatjes' en een wereld gaat voor je open. Ook kan je op Google geavanceerd zoeken naar plaatjes. Meteen kan je aangeven waarvoor je het wil gebruiken. Die plaatjes zijn dan wel rechtenvrij. Het is misschien even zoeken,maar je weet zeker dat je veilig zit als je rechtenvrije plaatjes/foto's gebruikt. Succes!

Ga er bij twijfel van uit dat een foto auteursrechtelijk beschermd is; publiceer nooit zomaar foto's die je op internet gevonden hebt! Als de fotograaf er achter komt dat je zijn foto ongevraagd hebt gebruikt kan dat je duur komen te staan.

Nee dat is niet zo. Om werk te beschermen is de auteurswet in het leven geroepen. Het auteursrecht maakt het mogelijk dat iedereen die werken creëert als enige mag beslissen over de exploitatie van die werken en dat die werken bovendien worden beschermd tegen misbruik door anderen. Vrijwel alles op internet is auteursrechtelijk beschermd. Hoofdregel is dat je toestemming moet vragen aan degene die de auteursrechten bezit, voordat je dat werk mag gebruiken. Het kan zijn dat iemand zijn werk rechtenvrij en/of gratis aanbiedt, het is altijd correct om exacte bronvermelding te doen. Je zult eerst goed moeten nagaan of de foto rechtenvrij is. Tegenwoordig wordt er ook door de makers goed op gelet of hun werk niet zomaar gebruikt wordt door anderen. E.e.a. wordt op onderstaande website duidelijk uitgelegd. De oorspronkelijke wettekst geeft in art. 10 uitleg waarop auteursrecht bestaat. Toegevoegd na 3 uur: Aanvulling: er is ook nog de mogelijkheid dat een foto een creative commons licentie heeft: in dit geval is gebruik gratis, maar moet je de (net zoals bij "gewoon" auteursrecht) de oorspronkelijke auteur vermelden.

Bronnen:
http://www.auteursrecht.nl/assets/voorjou/...
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22086/
www.creativecommons.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100