Hoe komt het dat de Poolse bevolking vergeleken met de Nederlandse bevolking zo arm is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Polen is een voormalig oostblokland. Net zoals b.v. Roemenie, Hongarije, Bulgarije. Tot pakweg 1990 waren dat staatsgeleide economieen, en dat werkt niet zo goed. In al die landen is er dus minder welvaart als je het vergelijkt met Nederland of Belgie. Ter vergelijking (cijfers 2009) de score van het BBP (bruto binnenlands product per inwoner): Polen 11 Hongarije 12 Bulgarije 6 Roemenie 8 Nederland 48 Belgie 44 Noorwegen 79 Maar de vooruitzichten voor al die landen (en dus ook voor Polen) zijn prima. De verwachting is dat de economie van Polen de komende jaren met 3.5% per jaar groeit. Terwijl we in Nederland helemaal geen economische groei hebben, of zelfs krimp. Dat zal betekenen dat Polen snel in zal lopen, en dat komt o.a. omdat Polen nu ook bij de EU hoort. Als Nederland krimpt en Polen groeit, is de kans groot dat over pakweg 10 of 20 jaar Polen net zo "rijk" is als Nederland. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bbp_per_hoofd_van_de_bevolking

Dit heeft met de levensstandaard te maken. De lonen liggen lager maar ook hun producten zijn evenredig goedkoper. Daardoor komen er ook veel producten uit die lageloon landen naar hier, evenzo waarom ons zelfstandigen naar ginder trekken om te produceren. Al bij al kunnen ze natuurlijk evenveel doen hun inkomen. Ze zijn arm in verhouding met ons. Met ons inkomen kunnen wij ginds rijkelijk leven. Dat is ook de reden dat er zoveel naar hier komen werken, legaal of niet, om met dat geld naar ginder te gaan. Door de Europese eenmaking zal dit geleidelijk aan weghebben.

Zoals al opgemerkt is de communistische periode niet goed geweest voor de welvaart in Polen. Maar daarvoor ging het al mis. Nederland heeft eeuwenlang als onafhankelijke handelsnatie gebruikt gemaakt van de mogelijkheden; het Poolse volk heeft eeuwenlang geleefd als onderdeel van Polen, later Duitsland, of, in het Oosten, onder Rusland. Nederland heeft niet deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. Het Poolse land en volk wel. Nederland heeft flink geleden onder de Duitse bezetting, maar Polen nog veel meer. Polen is daarna bevrijd door het Sovjetleger, dat grote verwoestingen heeft aangericht. Nederland kreeg na de bevrijding miljarden aan leningen uit de Verenigde Staten (Marshallhulp), Polen moest die hulp op instructie van de Sovjetunie weigeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100