Wat is het verschil tussen spiritualiteit, filosofie en religie?

Dit zijn toch termen die vaak door elkaar worden gehaald of met elkaar worden verward. Ikzelf heb daar ook wel eens last van om daar een goed onderscheid tussen te maken. Ze hebben uiteraard veel raakvlakken met elkaar, maar er moet ook ergens een onderscheid in tussen zitten.

Een onderscheid die je ook op deze site ziet. Vragen over filosofie staan bij ‘Kunst en Cultuur’, vragen over spiritualiteit en religie hebben elk een apart onderdeel bij ‘Maarschappij’.

Kan iemand mij op een simpele wijze het verschil tussen deze 3 begrippen uitleggen? Op die manier heb ik ook voor mijzelf richtlijnen om hier beter een onderscheid in te kunnen maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sprititualiteit : alles wat te maken heeft met 'waarom'- vragen die door de wetenschap niet te beantwoorden zijn, omdat ze om niet-concrete zaken gaan ; de zin van het schijnbaar zinloze Religie : Alles wat te maken heeft met het leven na de dood, het bestaan van een opperwezen of een combinatie daarvan en de eventuele voorbereiding daarop tijdens het leven Filosofie : de wetenschap die zich bezig houdt met het nadenken, formuleren van vragen en discussieren over (onder anderen) beide bovengenoemden, maar ook zaken als ethiek en kunst. Maar je hebt helemaal gelijk ; er is veel overlap, en vaak bepaalt ook de intentie van de vraagsteller danwel de strekking van de antwoorden in welke categorie een vraag uiteindelijk thuis blijkt te horen. En ook daarover zal altijd discussie blijven bestaan. Toegevoegd na 3 minuten: En dat is natuurlijk ook een kenmerk dat deze drie onderwerpen typeert : zouden ze strikt wetenschappelijk of wiskundig onder één noemer gevangen kunnen worden, dan bestonden ze helemaal niet. Nog vager wordt het als je je af gaat vragen waar je psychologie moet gaan thuisbrengen.....want daar blijken verrassend veel antwoorden op onverklaarbare verschijnselen (religieus, spiritueel en paranormaal) vandaan te komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100