Zijn verstandelijk gehandicapten ook verplicht zich te identificeren op straat?

Velen dragen geen portemonnee bij zich en ik kan me goed voorstellen dat ze het ook niet allemaal begrijpen (al kun je natuurlijk onmogelijk elke verstandelijk gehandicapte onder 'ze' scharen, er zijn veel verschillende gradaties). Krijgen ook zij een boete als ze om een legitimatie gevraagd wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alleen bepaalde toezichthouders mogen op straat om een identiteitsbewijs vragen. Personen die uw identiteit mogen controleren zijn: - politieagenten; - conducteurs in het openbaar vervoer; - buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) zoals inspecteurs van de Arbeidsinspectie of boswachters. Deze toezichthouders mogen u niet zonder reden naar een identiteitsbewijs vragen. Situaties waarin dit mag zijn bijvoorbeeld: - verkeerstoezicht (bijvoorbeeld als een fietser door rood licht rijdt); - handhaving van de openbare orde (de veiligheid is in het geding); - opsporing van strafbare feiten. Nu is "handhaving van de openbare orde" een zeer ruim begrip. Dit is feitelijk wat de Politie als hoofddoel heeft, het handhaven van de openbare orde. Deze regel is dan ook voor de Politie vrij toepasbaar. Ook al is er geen directe aanleiding iemand om legitimatie te vragen, dan kan men deze regel toepassen en toch je verplichten om je te identificeren. Om nog maar te zwijgen over sommige steden die "Preventief fouilleren" en je hierbij kunnen vragen om jezelf te identificeren. Of iemand nu verstandelijk gehandicapt is of niet maakt voor de wet niet uit, volgens de wet ben je verplicht je te kunnen identificeren. Of bij het niet tonen, of niet op zak dragen van een identificatiebewijs bij een verstandelijk gehandicapte bekeurd zal worden weet ik niet. Wettelijk zou er in voorkomend geval een grond zijn om wél te bekeuren, maar zoals we allemaal weten is het werken bij de Politie mensenwerk. Dus het zal sterk afhangen van de situatie en de bewuste Politieambtenaar.

Je bent pas gehouden je te legitimeren als daar een aanleiding voor is. Zomaar, zonder reden, mag geen politieman je om je ID-kaart vragen. Ditzelfde geldt voor verstandelijk gehandicapten. Ik heb een verstandelijk gehandicapt gezinslid en heb hier dus ervaring mee. Ze valt wel eens op straat en dan is het wat makkelijk als men meteen kan zien wie het is en waar ze thuis hoort. Dat is dan weer de goede kant van het bij je hebben van een ID-kaart. Of ze bekeurd zou worden als ze hem eens zou vergeten, weet ik niet. Agenten zijn namelijk ook mensen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100