bestaan er alternatieve straffen voor snelheidsovertredingen?

Een collega van me heeft een boete gekregen voor een snelheidsovertreding. Hij weet het... Hij bekent het....en is zich ook bewust van zijn schuld. Probleem is dat hij de sanctie niet KAN betalen. Het gaat om 250,i want het was een forse overschrijding.
Bestaan in nederland mogelijkhden om deze straf om te zetten in bv een paar dagen hechtenis, een werk/taakstraf of nof anders?
Hij heeft gebeld naar het CIJ maar het callcenter daar wordt bemand door dames die getraind zijn op meeveren, en afsluiten voor alle argumenten en smoezen.
Voor de duidelijkheid en de slechte lezers: "dan moet je maar niet te hard rijden", "net goed" en "eigen schuld" zijn niet de antwoorden waarop we wachten. Die zijn al bekend! Het is niet de vraag of de bekeuring terecht is, maar de vraag of er betaalmogelijkheden zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt contact op nemen het het CIJ om te vragen of er een termijnbetaling kan worden opgesteld. Het zal een beetje afhangen van de bekeurings- en betalingsgeschiedenis van je collega of je iets dergelijks voor elkaar krijgt, want het gaat natuurlijk niet om het afbetalen van een noodzakelijke uitgave, maar gewoon een heel terechte boete, en niemand heeft hem verplicht het gas zo diep in te trappen. Ieder medelijden is dus zwaar misplaatst. Je bent dus wel afhankelijk van hun coulance, en met drie of vier termijnen houdt het waarschijnlijk ook wel op. Ook kan hij proberen bij de bank of in zijn kennissenkring een 'kredietje' los te poeren om zo eerst de boete te voldoen (die met termijnbetalingen natuurlijk alleen maar NOG duurder wordt) en dan dat krediet af te betalen. Ook dat zal in de regel natuurlijk wel extra centjes kosten. Wie een auto kan betalen, alsmede verzekeringen, wegenbelasting en benzine, mag toch verondersteld worden ook een boete te kunnen betalen. Als dat niet uit de lengte kan, dan moet het maar uit de breedte. Het is echter te allen tijde mogelijk een boete te voorkomen (simpelweg door je aan de verkeersregels te houden), dus mag je van het CIJ ook niet al te gek veel coulance verwachten. Maar de overheid is in de regel de beroerdste niet als het om termijnbetalingen gaat, dus neem in elk geval contact op, het liefst schriftelijk, zodat je duidelijk kunt maken dat je ZEKER bereid bent te betalen, maar dat helaas momenteel niet kunt. Wie absoluut niet kan of wil betalen mag overigens ook op een gegeven moment een paar daagjes brommen, maar dat is in de regel NOG duurder, omdat je die dagen niet kan werken, en het kan nadelige gevolgen hebben voor je loopbaan. In de link alle info over het aanvragen van een betalingsregeling, de voorwaarden en de regeltjes.

Bronnen:
http://www.cjib.nl/Contact/Veelgestelde_vr...

Zie hier: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=111659 Het lijkt er op dat je -als je niet betaald- mag gaan zitten knorren in de cel. Artikel 24c lid 3 Wetboek van Strafrecht: De vervangende hechtenis beloopt ten minste één dag en ten hoogste 1 jaar. Voor elke volle 25 euro boete wordt niet meer dan 1 dag opgelegd. Bij een werkstraf geldt overigens de regel: 2 uur werken is 1 dag zitten. Artikel 24c lid 1 Sr: 'Bij de uitspraak waarbij geldboete wordt opgelegd, beveelt de rechter voor het geval dat noch volledige betaling noch volledig verhaal van het verschuldigde bedrag volgt, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast. Indien de veroordeelde een rechtspersoon is, blijft dit bevel achterwege. Artikel 51, laatste lid, is van overeenkomstige toepassing.'

Omzetten in een taakstraf is niet mogelijk: "Kan mijn geldboete niet worden omgezet in een taakstraf? Nee. U bent door de rechter veroordeeld tot het betalen van een geldboete. Deze boete kan niet worden omgezet in een taakstraf." Hechtenis wel: "Een andere vorm is de vervangende hechtenis die kan volgen wanneer men een taakstraf of een door de rechter opgelegde, strafrechtelijke boete niet betaalt." De reden dat een taakstraf NIET kan, is omdat dit een straf is NAAST een hechtenis of een boete. Je krijgt bv. 20 uur + €500 boete.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hechtenis
http://www.cjib.nl/Contact/Veelgestelde_vr...

Het betreft hier een overtreding en geen misdrijf, dit houdt in dat er geen vervangende straf is, sterker nog bij niet betalen mag de overheid uw collega gijzelen tot dat de boete betaald is.

CJIB is niet echt soepel. Men beredeneert dat als je een auto kan bekostigen je ook de sanctie moet kunnen betalen. Bij niet betalen verval je in verhogingen en uiteindelijk evt tot gijzeling of de deurwaarder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100