Wat zijn de gevolgen van de rechte grenzen van afrika?

Weet jij het antwoord?

/2500

De gevolgen zijn volgens mij dat stammen door de grenzen uit elkaar worden gedreven, en vijandige stammen ineens samen moeten leven.

Geen. Als het belangrijk was waren de grenzen niet recht gebleven.

Bijna niks. In die gebieden is alleen maar woestijn dus daar is niet zoveel. Er kan misschien alleen spanning onstaan wanneer een bijvoorbeeld dwars door een groot olieveld loopt.

De gevolgen zijn groot. Doordat er vroeger allemaal kleine koninkrijkjes waren van verschillende stammen was Afrika verdeeld in wel honderden landjes. Tijdens het kolonisatieperiode en na de 2e wereldoorlog heeft de VN lukraak het continent verdeeld, letterlijk in hokjes. Dwars door de gebieden heen van allerlei stammen, stamverbanden en oude koninkrijkjes. Geen enkele rekening houdend met de natuurlijke grenzen, zoals grote rivieren, gebergtes, woestijnen etc. Je kunt wel nagaan dat dit tot grote conflicten heeft geleid. Zoals in de Sahara waar de Polisario jarenlang strijd voerden tegen de grenzen van Marokko. En denk ook aan Hutu's en Tutsi's, die elkaar de keel doorsneden enkele jaren terug. In IRAK en in vele andere landen zijn dit soort rechte grenzen ook getrokken door de VN. Ook hier ontstonden er grote conflicten. Dus om nu te zeggen dat het geen invloed heeft is echt een dwaas antwoord van iemand die antwoord wil geven zonder ook maar iets te weten van de achtergrond van de vraag, sorry voor dit oordeel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100