Wat houdt het herstructureren van schulden in?

Bij Griekenland en Ierland wordt gesproken over het mogelijke herstructureren van hun schuldenlast.

Wat houdt dit in? Worden sommige schulden dan gewoon niet terugbetaald, wordt de terugbetaling uitgesmeerd over een langere periode, wordt er geen rente meer betaald? Iets anders?

De vraag is dus: wat houdt schuldherstructurering in, en op welke manier helpt dat het land?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Herstructurering van schulden van landen betekent meestal gedeeltelijke kwijtschelding en dus een aderlating voor de geldschieters. Toegevoegd na 31 minuten: 'Hoge IMF functionarissen hebben de betrokken partijen verteld dat ze snel een herstructurering moeten overwegen”, vertelt een bron tegenover de Amerikaanse zakenkrant. Een herstructurering kan betekenen dat eigenaren van Griekse schulden hun geld niet meer terugkrijgen. ' ( http://www.nu.nl/economie/2494292/griekenland-moet-schuld-herstructureren.html ) Toegevoegd na 1 week: De actualiteit: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2432318/2011/05/16/Deel-Griekse-schuld-mogelijk-kwijtgescholden.dhtml

Schuldherstructurering is het omzetten van de ene schuld in de andere. Bijvoorbeeld een kortlopende schuld met hoge rente omzetten in een langer lopende schuld met een lagere rente. En daarnaast heb je ook schulden waarbij je maandelijks betaald, en schulden waarbij je aan het einde in 1 keer betaald. Stel je hebt 20.000 euro schuld, tegen 5% rente met maandelijkse aflossing. Wanneer je dit niet kunt betalen kun je (proberen) dit omzetten in 2 losse leningen. 1 van 10.000 euro, 5% rente, met maandelijkse aflossing en een looptijd van 5 jaar. En 1 van 10.000 euro, 5% rente, die aan het eind van looptijd (5 jaar) in 1 keer moet worden afgelost. Aan het eind van de looptijd neem je dan een nieuwe lening van 10.000 (+ 5 jaar 5% rente) tegen 5% rente met maandelijkse aflossing. Zo wordt de looptijd verlengd, maar de maandelijkse aflossing verlaagd. Vaak is het niet mogelijk om de looptijd van 1 lening in 1 keer naar b.v. 10 jaar te zetten omdat de toekomst te onzeker is. Hoe ze de schulden van griekenland en Ierland willen wijzigen weet ik niet, het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat ze de afbetalingen verhogen, waardoor de rente betalingen omlaag gaan. Dit zorgt voor veel uitgave op de korte termijn maar meer ruimte aan het eind van de looptijd.

Hier een antwoord, dat beter is, dan ik het kan geven, maar het lijkt me duidelijk, dat het ONS geld gaat kosten.

Bronnen:
http://www.beursbox.nl/laatste-nieuws/er-i...