Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Van wie of wat krijgt een bestuurder zijn/haar salaris?

Hallo, voor mijn Praktische opdracht van M&O moet ik uitzoeken van wie of van waar de bestuurders hun geld krijgen. (bestuurders van een semi-overheids instelling) (semi-overheids instelling = semi-publieke instelling.) graag ook hoe je aan de informatie kwam dan kan ik zelf nog even kijken hoe het in mekaar zit.
dankje wel :D
groetjes

Toegevoegd na 15 minuten:
Ik was vergeten maar de bestuurders hun salaris, want de bestuurder van nuon heeft afgelopen jaar (volgens mij??) 16% meer op zijn salaris dan vorig jaar. en nu is mijn vraag waar komt het dan vandaan? :O

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
487

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

van de organisatie waar ze bestuurder van zijn. Waar ik de informatie vandaan haal: uit onze Personeelsadministratie.

Maar is ook niet vreemd: want de bestuurder is gewoon een werknemer. Niet de bestuurder is namelijk werkgever, maar de rechtspersoon.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een bestuurder is hetzelfde als de koffiejuffrouw. Iemand die in dienst is van de rechtspersoon (een stichting, een BV, een NV, een corporatie) en daar zijn salaris van ontvangt.
Alleen heeft de bestuurder toevallig andere verantwoordelijkheden. De bestuursleden (bestuurder volgens de wet) zijn in dienst van de club waar ze voor werken. Winst heeft hier niets mee te maken. Ook een bestuurder van een bedrijf, bijvoorbeeld een BV krijgt in principe geen winst anders dan de bonusregelingen die in de arbeidsovereenkomst zijn geregeld. De bestuurder en de eigenaar zijn twee verschillende concepten. Een Gemeente is een publieksrechtelijk rechtspersoon, deze krijgt inkomsten (vooral van het Gemeentefonds, dus van het Rijk) en daar moet het alles van doen: ook bestuurders hun vergoeding betalen. Overigens: er zijn twee soorten bestuurder - 1) Iemand met een publieke taak, bijvoorbeeld een wethouder, is een bestuurder in overheidscontext
2) Iemand die onderdeel is van "Het Bestuur" van een publiekrechtelijke rechtspersoon (Stichting bijvoorbeeld).
NUON is eigenlijk al niet meer te benoemen als semi-overheid. Het is een commerciële organisatie en zelfstandig verantwoordelijk. Net als bijvoorbeeld een Holland Casino of de ABN Amro.

Daar waar het gaat om echt semi overheid worden de gelden ter beschikking gesteld door de staat. Binnen het budget wordt ruimte gemaakt voor het salaris van de bestuurders. Uiteindelijk zijn het de overheidsinkomsten (belasting als voornaamste bron) waar dit van betaald wordt.

Andere semi overheden zoals het Waterschap heeft eigen inkomsten en betalen daar de salarissen van.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding