Vliegverbod, waarom is dat eigenlijk?

In het nieuws wordt steeds genoemd dat verschillende partijen aandringen op een vliegverbod over een gebied waar onrust heerst en oorlog dreigt. Wat wordt hiermee bedoeld, wat zijn de beweegredenen?

Als voorbeeld de oppositie in Libië, die om een vliegverbod vraagt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vliegverbod is in dit geval hetzelfde als het instellen van een no-flyzone. Als dit wordt ingesteld mag de Libische leider Muammar Kaddafi niet meer vliegen om burgers en opstandelingen te bombarderen. Het niet naleven van het verbod zal consequenties moeten hebben en in dit geval dus militaire. In feite staat het beoogd vliegverbod gelijk aan een militaire interventie in Libië omdat je bij overtreding militair moet ingrijpen. Een vliegverbod zal ook niet afgedwongen kunnen worden door één land, maar zal door de VN veiligheidsraad moeten worden afgevaardigd. Duitsland is hier niet happig op, want op die manier worden ze meegetrokken worden in een oorlog. De G8 landen ondersteunen vooralsnog het voorstel niet, wat gisteren bleek. Toegevoegd na 3 minuten: Het vliegverbod wordt gevraagd door de opstandelingen die steeds meer de pas wordt afgesneden. Het instellen van het vliegverbod kan ervoor zorgen dat de opstandelingen aan de macht komen, het niet instellen dat Kadafi de strijd in zijn voordeel beslecht. Er hangt dus best wel wat van af, maar hoe dan ook: het instemmen met een vliegverbod betekent in feite dat we worden meegesleept in de oorlog om Kadaffi te verdrijven.

Bronnen:
http://www.google.nl/search?q=vliegverbod&...
http://www.nu.nl/buitenland/2468699/g8-ste...
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4936/VK-Dos...
http://www.youtube.com/watch?v=RLx5NiJqY9g

Wanneer er een vliegverbod is wil dat zeggen dat er niemand mag vliegen in een bepaald gebied. Geen passagiersvliegtuigen maar ook geen militaire vliegtuigen. Geen bombardementen mogelijk dus een stuk veiliger. Wel vliegen in zo'n zone heeft consequenties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100