Waarom duurt eerlijkheid het langst?

Ik heb die uitdrukking nou nooit begrepen. Weet iemand wat hier nou precies mee bedoeld wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als je eerlijk bent, dan hou je het het langst vol, omdat je met leugens vroeg of laat toch altijd wel door de mand valt.

Met een leugen kun je een snel succes boeken. Maar ook al loop je door je eerlijkheid misschien dat eerste succes mis, je zult er uiteindelijk toch het beste gevoel aan overhouden. het zit in het woord 'uiteindelijk' dat maakt dat je er soms lang op moet wachten.

Oneerlijkheid, leugens etc. komen (bijna?) altijd uit. Die duren dus relatief kort. Eerlijkheid blijft eerlijkheid en is dus blijvend.

Omdat als je iemand bedonderd,je deze altijd weer een keer tegen komt. Als je eerlijk tegen iemand bent,dan kun je deze persoon net zo vaak tegen komen als je wilt. En hem met open ogen ogen aankijken. En als je de waarheid spreekt,,,dan hoef je nooit iets te onthouden. En als je liegt,dan moet je altijd alert zijn dat je jezelf niet verspreekt.

Eerlijk duurt het langst is een gezegde wat op sociale wenselijkheid duidt; het is niet altijd zo maar men hoopt het. Oneerlijkheid wordt niet altijd bestraft, maar dat wil niet zeggen dat oneerlijke mensen een gemakkelijk leven hebben: Mubarak wordt nu gestraft (hij kan zich nergens meer vertonen) , maar Stalin kon tot het einde blijven zitten maar hij was wel paranoya omdat hij overal vijanden zag. Toegevoegd na 1 minuut: duidt moet zijn berust.

Het woord duurt wordt hier gebruikt in de betekenis van "Duren: Duurzaam zijn, in goede staat blijven" ( http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=VMNW&id=ID26881&lemmodern=duren ). De uitdrukking is overigens 'Eerlijk duurt het langst' en wil zeggen dat op eerlijke wijze of door eerlijk gedrag verkregen goederen of voordelen het langst meegaan/goed blijven. Wikipedia: Eerlijk duurt het langst: Het voordeel dat men denkt te behalen door te liegen houdt niet lang stand.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Ned...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100