Hoe zou de Nederlandse economie er uit kunnen zien in het geval de olieprijs in 2020 ongeveer 550$ zou worden ?

Volgens een berekening in de serieuze maar nogal doem denkerige Engelse website www.marketoracle.co.uk/Article24849.html zou de olieprijs inclusief inflatie op 550$ kunnen komen in 2020. Het artikel gaat uit van een peak oil produktie in 2006 ( dat is het jaar dat er het meeste olie werd geproduceerd) . Deze prijs is er door een zorgvuldige analyse en berekening uitgekomen.

Waar prijzen hoog zijn , kunnen er ook kansen zijn voor economische ontwikkeling.

Wie heeft een idee hoe de Nederlandse economie zou functioneren bij een dergelijke olieprijs in 2020 ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zult dan weer een meer "energie arme" maatschappij krijgen. Ontwikkeling zie je dan vooral in energie zuinige producten, alternatieve bronnen worden verder uitontwikkeld ed. Ook zal hergebruik van restenergie toenemen. Bv. van het warme badwater uit de riolen (als voorverwarming op de warmwater voorziening) Te verwachten dat alle huidige CV systemen vervangen gaan worden voor electrische met >400% rendement...warmtepompen dus die 4 keer meer energie binnenshuis afgeven dan dat ze nodig hebben om te draaien en het verschil halen door het buiten "te koelen" Kansen op de brandstofcel technologie, zonne energie, kernenergie, elektrische transportmiddelen (kwam overigens eergisteren voor het eerst live een tesla roadstar op de weg tegen, een snelle elektrische sportwagen, op ned. kenteken...nu nog een duur geval) En vanwege het onvoorspelbare voorhanden zijn van alternatieve energie bronnen zal er dus nagedacht moeten worden om energie efficient op te kunnen slaan om vraag een aanbod op elkaar af te stemmen.

Als Amerika doorgaat met het bijdrukken van bankbiljetten en zijn staatsschuld verder laat oplopen zoals het nu doet, dan zal de dollarkoers tegen die tijd 10 eurocent zijn. Die prijs voor een barrel zal voor de eurozone dan zeer gunstig zijn...

Geleidelijk zullen ook andere bronnen worden aangeroepen. Dus niet alleen de olie bronnen maar ook meer en meer hybride auto's, elektrisch, bio, zonne, wind, enz. Als de olieprijs duurder wordt, zullen die producten veel minder gebruikt gaan worden. Dus minder verbranden (door motoren), maar ook verpakkingen zullen anders gemaakt gaan worden. Of producten met de verpakking zullen duurder gaan worden. Maar wie zegt niet dat de totale inflatie zo hoog zal worden. Dan zal men ook meer verdienen en alle producten zullen veel duurder zijn. Kortom geen verschil, alleen relatief. Als 1 soort grondstof helemaal verdwijnt, dan zullen andere grondstoffen zodanig verwerkt worden dat het een vervanging zal kunnen zijn. Dus geen plastic boterhamzakjes meer, maar synthetisch of papieren, recycling. Er is genoeg plastic op de wereld welke uit olie is ontstaan om de kunnen recyclen.