Wie heeft er een handig ezelsbruggetje voor de overgang wintertijd / zomertijd?

Ik kan maar nooit onthouden of de klok een uur vooruit of achteruit moet. Wordt het een lange nacht of een korte nacht bij de wisseling? En welke tijd is eigenlijk de oorspronkelijke?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.

Bronnen:
http://www.ezelsbrug.nl/ezelsbruggen/
http://www.ezelsbrug.nl/tijd/

De wintertijd is de èchte tijd. Dat de zomer aanbreekt is natuurlijk mooi, maar niets in het leven is alleen maar mooi en het nadeel is hier, dat je vroeger moet opstaan, want de tijd wordt dan vooruit gezet.

WINter = tijd winnen = klok 1 uur achteruit

Wintertijd zomertijd, gaat de klok voor of achteruit? Met "spring" en "fall" kun je onthouden welke kant de klok op moet gaan ivm de zomer- en winterstand. In het voorjaar "springt" de klok een uur vooruit en in het najaar "valt" de klok een uur achteruit...

In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit en mag je dus een uurtje korter slapen. De wintertijd is de 'echte' tijd.

Bronnen:
http://www.knmi.nl/cms/content/31582/zomertijd

Dus bij de wintertijd gaat de klok een uur terug, zodat je langer kunt slapen -donkere dagen, lange nachten en bij de zomertijd gaat de klok een uur vooruit, dus kortere nachten en langere dagen.

SPRING forward, FALL backward (achteruit springen en vooruit vallen is een stuk onlogischer ;-))

's Winters is het eerder donker = tijd terug. 's Zomers is het langer licht = tijd vooruit. 's Winters wordt de zomertijd teruggezet op de echte tijd (wintertijd). In het voorjaar verlaat men de wintertijd en springt (vooruit) naar de zomertijd.

Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen (In het voorjaar stappen we over naar korte zomerbroeken, maar we slapen ook een uurtje korter. Bij de overgang naar lange winterbroeken, kunnen we een uurtje langer slapen. ) Je wint-er-tijd mee

Bronnen:
http://www.ezelsbrug.nl/tijd/

Herfst, koud, donker, lekker uurtje langer slapen... Simpel toch?

Ik onthou het zo: in het voorjaar lever je een uurtje slaap in, en in de herfst krijg je die terug. Verder blijf ik het maar ingewikkeld vinden allemaal.

Het is altijd leuk om rond die tijd radio te luisteren: het vorige nieuws was dat van 02:00 uur, en het nieuws erna begint dan met iets als "Het is weer 02:00 uur, zojuist is in heel Europa de wintertijd ingegaan'. Dan is het 's ochtends (even) weer wat eerder licht, en 's avonds / 's middags ineens een flink stuk eerder donker - denk aan eerder gordijnen dicht, lampen aan, langere avonden... 30 oktober zon op 8:31, zon onder 18:16 31 oktober zon op 7:33, zon onder 17:14 De winter begint op 22 december en dan gaan de dagen weer lengen ;-)

W komt voor de Z, A komt voor de V W.A - Z.V

VOORjaar klok VOORuit, nAjAAr klok Achteruit. Ten opzichte van de echte(astronomische, zonne-)tijd lopen we gedurende de wintertijd 40 minuten voor t.o.v. de zon en inde zomertijd 1u 40 min. voor.

In het Engels-Nederlands gaat het beter: Voorjaar is Spring. Springen doe je vooruit. Najaar is Fall. Vallen doe je achteruit. Je kunt ook zeggen: in het najaar worden de nachten sowieso langer. Die ene nacht wordt dan gewoon extra lang. In het voorjaar worden de nachten juist korter. Die ene nacht wordt dan extra kort.

winter tijd is in het na jaar dus de klok NA achter. Zomer tijd in het voor jaar , dus de klok VOORuit

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100