Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wordt de zetel van een minister opgevuld door een ander lid van zijn of haar partij?

Als een gekozen tweede kamerlid na de formatie als minister of staatssecretaris wordt benoemd, wordt de zetel van deze persoon dan opgevuld door een ander lid van zijn of haar partij? Of blijft deze zetel 'vrij' en telt dit als een extra stem voor de fractie? Omdat een minister of staatssecretaris niet lid mag zijn van de tweede kamer.

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Als er een Kamerlid vertrekt, om wat voor reden dan ook, dan wordt aan de hoogste van de lijst die 'vrij' is gevraagd of hij/zij die zetel wil innemen. Is het antwoord afwijzend, dan gaan ze naar de volgende enzovoorts. De Kamerzetel blijft pas leeg als heel de kieslijst is afgewerkt, en niemand wil. En dan is die stem ook verloren voor de fractie.
(Lees meer...)
3 jaar geleden
SentWierda
3 jaar geleden
Onlangs was er een uniek praktijkgeval waarin de Kamerzetel niet is opgevuld. Dat gebeurde bij het vertrek van kamerlid Hiddema van FVD. Hiddema vertrok op 24 november 2020. Zijn zetel bleef leeg.
Bron: www.parlement.com

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding