Waarom wordt een agent in burgerkleding een 'Romeo' genoemd?

Jargon voor een politieagent in burgerkleding is in o.a. de voetbal scene een 'stille'. Echter bij rellen naar aanleiding van Coronavirus-maatregelingen hoorde ik, op verschillende video's, mensen 'Romeo(s)' naar agenten in burger roepen. Waar komt dit vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het betreft agenten van de ME. Leden van arrestatie-eenheid Romeo worden ingezet om uit de hand gelopen gewelddadig geworden protestacties stop te zetten door de ordeverstoorders aan te houden. Het zijn vaak breedgeschouderde mannen, die ondanks dat ze geen uniform dragen toch heel herkenbaar zijn. Bij de ME wordt gebruik gemaakt van het NATO alfabet. Daarin wordt de letter R vertegenwoordigd door de naam Romeo en die afkorting staat voor Aanhoudingseenheid. Een Romeo 00 is de commandant van de aanhoudingseenheden en een Romeo 10/40 behoort tot de groepen 1 t/m 4.

Bronnen:
https://www.hulpverleningsforum.nl/index.p...
https://www.dlmplus.nl/tag/romeos/

Romeo is een zogenoemd letterwoord waarin de letters r + me zijn opgenomen: de eerste letters van 'rus' en 'mobiele eenheid'. Rus is Bargoens voor rechercheur. Sinds 1982 is romeo's de benaming voor zogenoemde stillen (rechercheurs/geheime politieagenten). Zonder hoofdletter. De romeo's zijn een initiatief van de Amsterdamse politie. De eerste romeo's waren in 1982 actief bij de ontruiming van kraakpand Lucky Luyk in de Jan Luijkenstraat. Bronnen: Bargoens woordenboek; https://www,indymedia.nl/node/4331/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100