Vekeersboete zonder bon of aanhouding, mag dat?

Mijn vrouw heeft haar auto in Ulvenhout netjes aan de kant van een smalle straat geparkeerd (waar parkeren zeker mag) en ging samen met onze dochter nasr de zwemles. Een andere auto heeft later ook geparkeerd maar dan aan de andere kant van de straat (tegenover onze auto). Hierdoor was de straat geblokkeerd. Een vrouw (die daar woont) kwam met haar auto later en zag dat de weg geblokkeerd was. Ze keam naar de zwembad en vroeg van wie auto was. Mijn vrouw ging kijken en zag wat er gebeurd was. Ze heeft uitgelegd wat de situatie is en toch verplaatste haar auto om discussies en problemen te vermijden. Tot onze verbazing kregen we een week later een boete van 140 euro + 9 euro administratiekosten voor het hinderen van verkeer.
1. De politie is toen niet geweest.
2. Er stond geen bon aan de ruiter of zo.
Hoe heeft de politie dit kunnen vaststellen. en mag de politie zomaar een boete versturen per post zonder een bon ter plaatsen te geven?

Ik heb het gevoel dat die mevrouw ons nummerplaat aan een agent (misschien een vriend van haar) heeft doorgegeven. En hij later de boete voor ons heeft geregeld! Kan dat? Mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Ik heb het gevoel dat die mevrouw ons nummerplaat (...) heeft doorgegeven. En hij later de boete voor ons heeft geregeld! Kan dat? Mag dat?" Nee, dat kan/mag niet op die grond alleen. Daar moet meer bewijs aan ten grondslag liggen. B.v. beelden van speciaal daarvoor opgehangen camera's. Wat wel kan is dat een boa of een agent ter plaatse is geweest, het feit geconstateerd heeft en een boete heeft uitgeschreven. Van zo'n boete treft u niet altijd een afschrift op uw auto. Dit omdat boetes ook achteraf pas opgelegd kunnen zijn (denk om de waardering genoemde camera's) maar ook omdat het afschrift simpelweg weggewaaid kan zijn. Met dank aan autocorrect... :-( "denk om de waardering genoemde camera's" moet zijn "denk om de EERDER genoemde camera's" . ....En met dank aan de bugs in Goeievraag staan er nu allemaal html-codes waar quotes in mijn tekst moeten staan.

Toegevoegd op 11 juli 2019 07:55: tekst

Een bon of aanhouding bij een verkeersboete is tegenwoordig vrij ongebruikelijk. Het antwoord op de vraag is dan ook: ja, dat mag. Maar je hebt wel recht op uitleg op grond waarvan je de boete hebt gekregen. Als je geen reden hebt gekregen voor de boete (er moet altijd een reden zijn), vraag er dan naar bij de politie. Vraag om een bewijs in de vorm van een tekst op grond van welke bepaling de boete is uitgedeeld. Als je geen bevredigend antwoord krijgt maak er dan werk van. Dien een klacht in of stap naar de media.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100