Klopt het dat ouderen vaker slissen dan jongeren?

(Ik weet niet of 'slissen' het juiste woord is - ik bedoel het uitspreken van de 's' als 'sj'.)

Op mijn werk lopen veel oudere mannen rond. Eind 50, begin 60. Het valt me op dat onder hen veel meer slissen (in bovengenoemde betekenis) voorkomt dan onder andere collega's, of onder andere mensen die ik buiten het werk ken.

Met dat 'slissen' bedoel ik dat ze bijvoorbeeld het woord 'slissen' uitspreken als 'sjlisjen' (dus niet als 'fliffen').

Dat slissen is niet het gevolg van een accent. Bij Stephan Pos, uit de TV-serie 'Helemaal het Einde', hoor je ongeveer hetzelfde, maar bij hem heb ik de indruk dat het bij zijn (Amsjterdamsje?) accent hoort. Maar deze collega's spreken verder puur ABN.

Ik heb wel eens gedacht dat het komt doordat vroeger de gebitten niet zo keurig in het gelid werden geduwd door een orthodontist als nu, en dat ze daarom slissen. Maar zeker weten doe ik dat niet.

Dus feitelijk twee vragen:
--  Klopt het dat ouderen (ca. 60) vaker slissen dan jongeren?
--  Zo ja, wat is daarvan de oorzaak?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, ouderen slissen vaker dan jongeren. Reden is dat ouderen vaker een kunstgebit dragen. De kaak verandert, slinkt bij ouderen, waardoor er meer ruimte komt tussen kaak en gebit. Voilá men slist. Gebitten worden aangepast of zelfs vernieuwd, maar het komt zeker voor dat ondanks het te veel aan ruimte een oud kunstgebit de voorkeur geniet boven het nieuwe. Zo blijft men slissen.

Ja dit kan , maar hoeft niet. Ligt ook wat aan de leeftijd die jij veronderstelt bij ouderen :) In paar gevallen kan een ( niet goed sluitend) kunstgebit een oorzaak zijn, maar er kunnen meer oorzaken zijn zoals: - beginnende dementie waarbij sensorische afasie ook voorkomt. - of gehoorproblemen spelen een rol waardoor een soort 'hersenmoeheid' ontstaat en de personen slordiger worden met het articuleren. - of en meestal tijdelijk was een glaasje teveel een oorzaak ;) - of gebruik medicatie als AD en de Benzo's kregen vat op spraakcentrum .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100