Tot halverwege de vorige eeuw (meen ik, ongeveer) was dat nog andersom.
Is blijkbaar toch gewoon een modekwestie.
Toegevoegd na 1 minuut:
In Western culture, the practice of assigning pink to an individual gender began in the 1920s.[6] From then until the 1940s, pink was considered appropriate for boys because being related to red it was the more masculine and decided color, while blue was considered appropriate for girls because it was the more delicate and dainty color, or related to the Virgin Mary.[7][8][9] Since the 1940s, the societal norm was inverted; pink became considered appropriate for girls and blue appropriate for boys, a practice that has continued into the 21st century.[10]
Toegevoegd na 5 minuten:
n de katholieke Middeleeuwen was "rood" - de kleur van de vuur en bloed - duidelijk een mannenkleur, terwijl "blauw" - de kleur van het water - een vrouwenkleur was. Toenmalige babykleding bestond waarschijnlijk uit witte of bruine lompen.
Hoedanook, in de 19e eeuw was er in Frankrijk duidelijk de gewoonte om jongetjes te kenmerken aan lichtblauw en meisjes aan roze.
Deze gewoonte werd op het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten overgenomen. Velen wisten echter niet precies hoe de Fransen het juist deden en er ontstaat grote verwarring. Mede door de associatie "rood=man, blauw=vrouw" wint de idee "roze=jongen, lichtblauw=meisje" geleidelijk aan veld.
In het begin van de 20ste eeuw geldt roze voor jongens en lichtblauw voor meisjes.
Dit slaat na de 2de wereldoorlog om in roze voor meisjes en lichtblauw voor jongens. De oorzaak hiervoor is tweeërlei: enerzijds een twee schilderijen ("Blue boy" van Gainsborough en "Pinkie" van Lawrence) die zo populair zijn dat reproducties ervan in vele huiskamers terecht komen, anderzijds een aantal modecollecties die razend populair zijn.
Vandaag is het over het grootste deel van de wereld roze voor meisjes en blauw voor jongens, behalve in sommige landen zoals België en Polen, die he
- Bronnen:
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Pink
-
http://www.dewolf-mertens.net/homesite/papa/