Waarom bestaat irritatie, waarom irriteren we aan mensen? Heeft het nuttig ergens voor?

Is irritatie nuttig voor iets? Waarom irriteren we soms aan iets of iemand? En waarom irriteert iedereen zich aan iemand of iets? Heeft het iets met je instinct te maken?

Toegevoegd na 21 minuten:
En is het raar dat ik er over na denk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het enige wetenschappelijk antwoord op deze vraag vanuit de psychologie: Irritatie is zeker nuttig en evolutionair gezien een belangrijke emotie. Het is een waarschuwingssignaal Irritatie kent zijn verklaring vanuit de territoriumtheorie. Deze stelt dat alle personen rondom zich een aantal 'eigendommen' hebben wat hun 'territorium' is. Stel dat een andere persoon zijn territorium wil uitbreiden dan gaat dit soms ten koste van iemand anders zijn territorium. De eigenaar van het territorium wordt door irritatie hiervan op de hoogte gesteld. Anderzijds, kan iemand die zijn territorium wil uitbreiden irritatie voelen als dit niet meteen lukt. Bijvoorbeeld: 1) Een werknemer heeft sinds jaar en dag dezelfde taak binnen een bedrijf. Dit is zijn territorium. Een jongere collega in opleiding dient stage te lopen en een deel van dezelfde taak over te nemen. De oudere werknemer ervaart de emotie irritatie omdat zijn territorium wordt afgenomen. Hij wilt behoud van zijn territorium en zal tegenwerken. De jongere collega wenst zijn territorium echter uit te breiden en neemt de tegenwerking waar. Ook deze zal irritatie en frustratie waarnemen. 2) Een huisvrouw, die al levenslang verantwoordelijk is voor het gezin, heeft het er moeilijk mee dat haar pas gepensioneerde echtgenoot plots meehelpt in het huishouden. Terwijl de huisvrouw irritatie voelt omdat haar territorium in het gedrang komt, heeft haar man de noodzaak om zijn territorium uit te breiden. Zijn eerder territorium (werken in dienstverband) is immers niet meer toegankelijk.

Om deze vraag te beantwoorden zou je even naar een paar zaken moeten kijken waardoor mensen geïrriteerd raken. Wat dacht van o.a.: vliegen, lege batterijen, herrie, files, vertragingen. Of de meer "sociale ergernissen": mensen die te laat komen, mensen die zich niet aan afspraken houden, mensen die in hun neus peuteren of smakken, mensen die constant opscheppen en ga zo maar door. Mensen irriteren zich dus grof gezegd aan dingen die niet goed voor ze zijn. Dingen waar ze zelf echt nadeel van kunnen ondervinden. Soms irriteren ze zich ook aan zaken waar ze niet direct hinder van hebben. Wat dacht je van nagels over een schoolbord? Irritatie alom maar je word er niet ziek van ofzo. Maar kijk je naar een irritatie als fruitvliegjes in je keuken dan is het functioneel. Je zoekt het rotte fruit en verwijderd het. Dat is eigenlijk wat we doen als we ons irriteren, we zoeken het spreekwoordelijke rotte appeltje. Om die te verwijderen, zodat jij daar geen last meer van hebt. Waar je je aan irriteert verschilt van mens tot mens en sommige mensen zijn sneller geïrriteerd dan anderen maar de functie blijft hetzelfde: waarnemen van iets wat hinderlijk is met de eventuele bedoeling van dat te verhelpen. [Toch zouden veel mensen er goed aan doen om zich minder snel te irriteren. Ergert u niet, verwondert u slechts ;) ]

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100