Waarom wordt er alleen maar hondenbelasting geheven en niet b.v. kattenbelasting?

Mijn buurman - een echte kattenhater - zei onlangs iets waar ik het antwoord echt niet op weet. Waarom moet je wel belasting betalen als je een hond hebt en niet wanneer je katten hebt? Die poepen en plassen immers ook buiten. En dan bij voorkeur in andermans tuin... zoals mijn buurman het zo treffend verwoord :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat het komt doordat honden meer en groter "ontlasten" dan katten. Ik kan mezelf nog goed herinneren dat ik als kind vaak genoeg in een drol van een hond trapte en daar dan van baalde. Of ik ooit op een katten uitwerpsel heb gestaan weet ik niet. Heb het volgens mij ook nooit gezien. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de "overlast" van honden tegen te gaan. Zo mogen honden niet overal vrij lopen en niet overal worden uitgelaten. Dit wordt aangegeven met borden die door de gemeente betaalt worden. Ook zijn er prullenbakken waar het uitwerpsel van de honden in kunnen. Die moeten ook geleegt worden. Dit kost de gemeente allemaal geld. Daarvoor wordt er denk ik Hondenbelasting betaalt. Wanneer men overlast van katten begint te krijgen in grote aantal zal dit ook gebeuren bij katten.

Er is hier al een soortgelijke vraag over geweest. Ik ben ook voor kattenbelasting voor het laten loslopen van de kat. Ik ben dol op die beesten, echt waar, maar ze horen niet in mijn tuin. Zelf heb ik mijn katten altijd binnen gehouden! Ik ben het met de buurman eens. Doe maar een voorstel bij de gemeente. Kunnen ze er een verordening van maken, (via een politieke partij)

De Gemeentewet geeft een opsomming van de belastingen die een gemeente mag heffen. Andere belastingen dan deze mag een gemeente niet heffen. Tot het rijtje belastingen dat een gemeente mag heffen, behoort wel de hondenbelasting en geen belasting op katten.

Kijk hier maar eens: http://www.goeievraag.nl/vraag/tijd-kattenbelasting.44113

Omdat je geen katten stront op straat vindt zoals van honden die dan weer opgeruimd moet worden! Daarom moet ze ook de hondenbelasting 3x zo hoog maken en zwaar bekeuren als ze weer op straat lopen te schijten! En veel katten leven ook alleen maar binnen.

Deze vraag komt hier telkens weer terug. Nu alleen een kort antwoord: voor honden zijn er voorzieningen; hondenspeelweides, hondentoiletten, speciale afvalbakjes voor drollen in parken. Voor katten zijn er geen voorzieningen. Zijn er geen voorzieningen, dan is er ook niets om belasting voor te betalen. Dan is het geen belasting, maar een boete. En zolang het legaal is om een kat te hebben, kan daar geen boete voor gegeven worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100