Wat is nu precies het verschil tussen "moord, doodslag en dood door schuld"?

Bij moord is er sprake van voorbedachte rade, een vooropgezet plan. Maar hoe bewijs je b.v. dood door schuld? En bij doodslag is er toch ook altijd wel iemand schuldig of is dit niet zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

# Moord is het op onwettige wijze opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven beroven # doodslag: Het opzettelijk doden van iemand zonder voorbedachten rade (artikel 287 Wetboek van Strafrecht); # dood door schuld: als iemand om het leven komt door verwijtbaar gedrag of nalatigheid, waarbij geen opzet in het spel is;

Het wetboek van strafrecht geeft uitsluitsel: artikel 287 van het wetboek van strafrecht Hij, die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 15 jaar. artikel 289 van het wetboek van strafrecht Hij, die opzettelijk en met voorbedachte rade een ander van het leven berooft, wordt gestraft voor moord met een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van ten hoogste dertig jaar. artikel 307 van het wetboek van strafrecht: Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf of hechtenis van ten hoogste negen maanden of geldboete van de vierde categorie Zie voor meer info de bronvermelding.

- Bij moord is er een van tevoren gepland idee dat daarna is uitgevoerd. - Bij doodslag was er geen moordplan, (meestal wel woede) maar liep de zaak uit de hand en ging daarbij iemand dood. - Bij dood door schuld is er iets gedaan of nagelaten dat gevaar opleverde en iemand een ongeluk heeft bezorgd met dodelijke afloop. (dat kan bv ook een gat in de weg zijn wat niet tijdig is gerepareerd of afgezet)

Er is verschil tussen moord, doodslag en dood door schuld. Moord met voorbedachte rade bestaat niet; dat is dubbel op, want moord is per definitie iemand dood maken met voorbedachte rade. Moord zonder voorbedachte rade is geen moord, maar doodslag. Dood door schuld is aan de orde als iemand niet de bedoeling had om iemand anders dood te maken, maar als gevolg van zijn handelen toch deed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100